Предсрочните избори в Холандия ще са на 12 септември

Холандската кралица Беатрикс прие оставката на правителството и одобри предложената дата 12 септември за произвеждане на нови избори, съобщи говорител на двореца, цитиран от ДПА.

Коалиционното правителство на Холандия се разпадна в понеделник заради невъзможността да се споразумее по мерки за бюджетни икономии. Премиерът Марк Рюте подаде оставка, а на следващия ден парламентарните партии постигнаха съгласие по датата за предсрочните парламентарни избори.

Рюте, който е от консервативната Народна партия за свобода и демокрация, се опитва да постигне компромис с Партията на труда и други опозиционни сили за приемане на бюджетни съкращения от около 14 милиарда евро. Тези мерки за икономии имат за цел да сведат бюджетния дефицит до определените от Европейския съюз 3 процента от брутния вътрешен продукт до 2013 г.

Преговорите между политическите партии продължават и в сряда. Рюте връчи оставката на своето правителство на малцинството, съставено от Народната партия за свобода и демокрация и Християндемократически призив, след като евроскептичната Партия на свободата се оттегли от преговорите за бюджетни икономии.

Крайнодясната партия на Герт Вилдерс оттегли също подкрепата си за правителството, принуждавайки го да се разпусне.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?