Предсрочните парламентарни избори в Черна гора се планират за 6 октомври

Предсрочните парламентарни избори в Черна гора се планират за 6 октомври. Това съобщава днес белградският вестник Глас явности, като се позовава на Предраг Попович, заместник-председател на Народната партия от коалицията Заедно за Югославия.

Вчера черногорският премиер в оставка Филип Вуянович, на когото беше възложено да състави правителство, заяви, че предсрочните избори в малката република са вече сигурни, предаде АП, цитирана от БТА.

Филип Вуянович заяви това, след като преговорите с най-големия опозициоен блок - коалицията Заедно за Югославия, приключиха без споразумение. Предсрочните парламентарни избори в момента са единствената възможност за решаване на политическата криза в Черна гора, заяви Филип Вуянович.

Сега се очаква само Либералният съюз да подкрепи искането парламентът да бъде разпуснат.

Това развите на събитията беше очаквано от наблюдателите, след като Демократичната партия на социалистите /ДПС/ и Социалдемократическата партия, които съставяха правителствената коалиция на Филип Вуянович, който подаде оставка на 19 април, се разделиха по въпроса за независимостта на Черна гора.

Социалдемократите и опозиционият Либералният съюз отказаха да подкрепят, подписаното на 14 март споразумение за създаване на нова държава Сърбия и Черно гора, тъй като с което се налага и тригодишен мораториум върху провеждането на референдум за независимост на Черна гора.

Парламентарните избори в Черна гора трябва да се произведат най-късно 90 дена след обявяването им или при сегашното положение най-късно в началота на октомври.

Ако до тогава се постигне напредък по изработване на проект за конституционна харта на новата държава Сърбия Черна гора, е възможно едновременно с черногорските избори да се проведат и избори за новия федерален параламент.

Това обаче е по-малко вероятния сценарий. Повечето наблюдатели смятат, че провеждането на предсрочни парламентарни избори в Черна гора ще блокира с месеци приемането на конституционната харта.

Последните парламентарни избори в Черна гора бяха през април 2001 година, излъчиха паритетен парламент и не можаха да дадат категоричен отговор на главния проблем пред управляващите в Подгорица - независимостта на републиката.

Споделяне

Още от Балкани