Предсрочният вот се очертава в края на април

ГЕРБ демонстрират дистанция от организацията на изборите

Предсрочният вот се очертава в края на април

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще се проведат в края на месец април. След като в сряда правителството на Бойко Борисов подаде оставка, а партиите в парламента декларираха, че няма да правят опит за съставяне на кабинет в рамките на този мандат, депутатите посочиха две вероятни дати за предсрочен вот.

От ДПС поискаха той да се проведе на 28 април. Според представителите на други партии, обаче по-удачна дата е 21 същия месец, тъй като тази година Великден се пада в началото на месец май. Такава теза е изразил и вътрешният министър Цветан Цветанов на среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента.

Датата за изборите би трябвало да се оповести от президента Росен Плевнелиев в момента на разпускане на 41-то Народно събрание и сформирането на служебно правителство, което да организира изборите. Те пък трябва да са до два месеца след разпускането на парламента.

Народното събрание ще гласува оставката на кабинета "Борисов" в четвъртък сутринта. В 12 ч. президентът Росен Плевнелиев ще направи официално изявление. Както съобщава сайтът на държавния глава, "с оглед на вътрешнополитическата ситуация в страната" той вече е отменил ангажиментите по програмата си до края на седмицата и планираното за края на месеца посещение във Виетнам.

На фона на бурните протести и ексцесиите от вторник вечерта, президентът публикува на сайта си и друго изявление, в което апелира "протестите да протичат по мирен и демократичен начин, за да намерим най-добрите решения" и че "в такива моменти най-важно стриктно да се придържаме към правилата на Конституцията".

Едно от най-често даваните уверения в сряда от страна и на премиера в оставка Бойко Борисов, и на представители на ГЕРБ беше, че партията няма да участва в служебното правителство и няма да има нищо общо с подготовката и провеждането на изборите. Дори вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов няма да е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, независимо от изявлението на Бойко Борисов преди броени дни, че Цветанов отново ще води щаба, защото е "безапелационен", защото е "моторът и душата на партията, той е медалистът и пълният отличник”.

Мотивирайки пред министрите си подадената оставка на правителството, Борисов заявява: "Освен това, каквито и резултати да бяхме дали на изборите, защото ние четири години в най-тежката криза продължихме да бъдем първа политическа сила, щяха да кажат, че ние сме манипулирали изборите, а до този момент аз винаги съм се явявал на избори по чужди избирателни закони с чужди централни и регионални избирателни комисии и винаги съм ги бил. Те отсега си правеха заявката, че ако загубят, значи изборите са манипулирани. Сега да си направят избори и да видим резултатите тогава".

След кратко заседание на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова каза: Очакваме от президента да предприеме бързо всички действия по конституция, за да се проведат честни избори. Тя заяви, че ГЕРБ няма да участва в тяхната организация, нито Цветанов ще е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, за да не бъдат обвинявани в манипулации.

Показахме, че в ГЕРБ сме отговорни, национално мислещи и за разлика от други наши колеги, които напуснаха парламента, за да ходят из страната и да подклаждат напрежение, ние сме тук, заяви председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев.

Депутати от ГЕРБ разказаха пред Mediapool, че вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов се опитал да "вдъхне кураж“ на депутатите от партията си. Според участвали в кратката среща с него той ги успокоил, че няма страшно в падането на кабинета, защото ГЕРБ "ще смачка противните си“ на вота.

Според различни източници идеята е президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство по-скоро от технократи и експерти, без политици и присъствие на хора пряко свързани с управляващата партия. Плевнелиев, който бе излъчен за президент от ГЕРБ, в досегашните си действия се е съобразявал с правителството и допусканията са, че едва ли би подбрал екип на служебния кабинет, който не е съгласуван с Бойко Борисов.

По думите на Искра Фидосова единственото общо нещо, което партията ѝ ще има с организацията на вота е, че той ще се проведе по вече приетия миналата седмица Изборен кодекс. "Утре кодексът се обнародва в Държавен вестник и така нашият ангажимент се изчерпа. Свършихме си работата“, заключи шефката на правната комисия.

ГЕРБ декларираха, че народните представители на ГЕРБ ще подкрепят оставката на кабинета и няма да участва в служебно правителство. Партията няма да ползва и ход, в който взема мандат за съставяне на кабинет и ще предлага на друга формация да състави правителство в рамките на този парламентарен мандат.

Лидерът Сергей Станишев посочи, че служебното правителство, което назначи президентът, трябва да организира и проведе честни избори и да разкрие истината за състоянието на държавата след три години и половина управление на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България