Предсрочно прекратяване на пълномощията на президента Първанов

Гражданската организация "Справедливост" поиска в петък предсрочно прекратяване на пълномощията на президента Георги Първанов. Адвокат Иван Груйкин, председател на организацията, обясни, че антиевропейските изказвания на Първанов директно нарушават българската конституция и осъществяват хипотезата за държавна измяна, които са двете основания за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Според Груйкин коментарите на държавния глава за решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург и молбата му към руския патриарх Кирил да се намеси във вътрешните работи на българското православие имат за цел да ерозират отношенията ни с ЕС и да фаворизират тези с Русия.

"По конституцията обаче "България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз". Първанов не се съобразява с основния закон и открито работи срещу сигурността на страната", обясни Груйкин.

Преди десет дни Първанов обясни, че от решенията на съда в Страсбург "не произтича автоматично едно или друго задължение на българското правителство".

В началото на февруари по време на посещението си в Москва пък призова новия руски патриарх Кирил да вземе отношение по решението на съда в Страсбург за българските църковни дела.

"При това поведение на човека, който би трябвало да е символ на единството на нацията, е изключително трудно да се постигне върховенство на законите във вътрешен аспект. Как ще искаме изпълнение на решенията на българските съдилища при положение, че българският държавен глава открито се конфронтира с решението на върховна съдебна институция за правата на човека на европейско ниво", добави Груйкин.

С безпрецедентната молба към патриарх Кирил, според Груйкин, Първанов налага тезата за Русия като възможен арбитър във взаимоотношенията между България и партньорите ѝ от ЕС.

Той припомни и друго изказване на държавния глава от началото на годината, че "България остро възразява срещу това да бъдем заложници, независимо от това на каква политика - дали на Москва или Киев, дали на Вашингтон или Брюксел".

"Всичко щеше да е мястото си, ако България не беше част на един от посочените от него центрове – Брюксел", коментира Груйкин. По думите му тезата за равно отдалеченост от Москва и от Брюксел е в явно противоречие с конституционни приоритети на България.

"От изказванията на Първанов прозира тенденция с много дългосрочни опасни последици за България – ревизия на външната ни ориентация. Толкова е голяма вредата за България от едно такова поведение в дългосрочен план, че е въпрос на граждански и политически дълг народните представители да вземат решението за започването на процедурата по прекратяване на пълномощията на Първанов", посочи Груйкин.

Той припомни, че още през лятото на 2007 г., след като е станало ясно, че Първанов целенасочено е укривал неговата връзка с бившата Държавна сигурност, депутати са започнали да събират подписи за сезиране на Конституционния съд.

"С тази нова кампания на президента има повод депутатите да продължат със събирането на подписите", посочи Груйкин.

Председателят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев коментира от своя страна, че България системно не изпълнява решенията на съда в Страсбург. Държавата единствено заплаща присъденото обезщетение, но не изпълнява същността на тези решения – да се прекратят нередностите. При наличието на този казус се поставя и въпросът как България ще може да иска изпълнението на решения на европейския съд в полза на нейни граждани зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от България