Представен бе новият американски космически кораб "Драгън Ви 2"

Компания "Спейс Екс" (SpaceX) представи в Калифорния космическия си кораб "Драгън Ви 2" (Dragon V2), който до три години се очаква да започне да превозва отново американски астронавти до Международната космическа станция (МКС), съобщи Франс прес.

Това ще са първите полети на астронавти с кораби, изстрелвани от американска територия след последната мисия на космическа совалка през юли 2011 г. Оттогава САЩ зависят изключително от руските кораби "Союз" за изпращането на астронавти в МКС, което струва 70 милиона долара на човек.

"Драгън Ви 2", способен да превозва седем астронавти, "представлява истински технологичен скок", заяви президентът и основател на "Спейс Екс" Илон Мъск при зрелищното представяне на кораба пред журналисти в централата на компанията в Хоторн, близо до Лос Анджелис.

"Драгън 1" беше първият частен космически кораб, скачил се прз 2012 г. с МКС, доставяйки му различни товари.

"Драгън Ви 2" може да каца на всякакъв терен на Земята с прецизността на хеликоптер. Той не използва парашути, освен при повреда на двигателите с обратна тяга, и може бързо да се използва отново, което позволява да се правят значителни икономии, обясни Мъск.

"Спейс Екс" и нейният основен клиент - американската космическа агенция НАСА, съобщиха, че новата капсула ще транспортира първите астронавти до МКС до 2017 г.

Споделяне

Още от Свят