Представител на Бундесбанк: Кипър е много специален "специален случай"

Кипър представлява малка заплаха за стабилността на еврото, "защото е малка страна", казва Андреас Домберт, член на борда на Бундесбанк, в интервю пред в. "Зюддойче цайтунг". На въпрос дали приложеният спрямо Кипър модел на изземване на пари от банкови депозити може да бъде повторен другаде, той отговаря: Кипър е много специален "специален случай".

"Както е в момента, банковата система на Кипър е седем пъти по-голяма от националния брутен вътрешен продукт. Средно за еврозоната, банковите системи са около три и половина пъти по-големи от националните икономики. За Германия този показател е 3.2. Подобна раздута банкова система като тази в Кипър по никакъв начин не отразява факта, че банките в страната имат неустойчив бизнес модел. Като цяло, директната заплаха от Кипър (за еврозоната -бел.ред.) не е голяма, защото това е малка страна. Въпреки това трябва да бъдат взети предвид косвените последици", посочва Андреас Домберт.

Запитан доколко е удовлетворен от споразумението за Кипър, той казва, че от решаващо значение е било да се намери устойчиво решение, удържане на кипърския дълг, преструктуриране на неплатежоспособните банки и на нездравия бизнес модел. "Това е единственият начин кипърската банкова система да бъде поставена на здрави основи. В това отношение аз съм удовлетворен от резултата", казва Домберт.

На въпрос означава ли това, че проблемът с Кипър е уреден или се очакват бъдещи трусове, той посочва: "Кипър е много специален "специален случай" и категорично трябва да бъде разглеждан като такъв. Всички разговори, които съм провел през последните няколко седмици, показаха, че наистина се прави разграничение между ситуацията в Кипър и ситуацията в другите страни от нашия монетарен съюз. Разбира се, Кипър ще остане още известно време в политическия дневен ред на ЕС", допълва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес