Представителят на Русия в ООН напусна консултациите за Косово

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин напусна в понеделник консултациите за ситуацията в Косово, след като критикува сериозно доклада на ръководителя на мисията на ООН в областта (ЮНМИК) Йоахим Рюкер и съобщи позицията на Москва, че е необходимо да продължат преговорите за бъдещия статут на сръбската област, съобщи сръбската държавна телевизия, цитирана от БТА.

"Казах, каквото имах да казвам. Русия е за продължаване на преговорите", каза Чуркин пред журналисти и допълни, че е дал ясно да се разбере на страните-членки на Съвета за сигурност и на шефа на ЮНМИК, че смята доклада за ситуацията в Косово за едностранен.

Консултациите за Косово последваха, след като Рюкер и председателят на Координационния център за Косово г-жа Санда Рашкович Ивич представиха доклади за ситуацията в областта. След това посланиците на страните-членки на Съвета за сигурност се оттеглиха на закрито заседание.

"Това е още един знак за погрешно ръководене на ситуацията. Рюкер се обявяваше повече за независимост, отколкото говореше за ситуацията в Косово... Не искам да говоря за евентуално вето. Това е прекалено силна дума в този момент и няма да говорим за това преди гласуването", посочи Чуркин.

Председателката на Координационния център за Косово каза днес на заседанието на Съвета за сигурност, че Сърбия отхвърля всяко решение, с което се отнемат 15 процента от територията на страната. По думите ѝ във фокуса на новия преговорен процес трябва  да бъде модела на същинска автономия за Косово.

Санда Рашкович-Ивич каза, че сръбското правителство подкрепя силно инициативата на Русия за продължаване на преговорния процес.

"Нов кръг преговори е единственият път към справедливо и трайно решение  и Сърбия  е готова на компромис около бъдещия статут на Косово", каза Рашкович-Ивич.

Тя посочи, че Сърбия е готова  да предложи на косовските албанци най-висока степен на автономия.

"Това е реално и трайно решение, което изключва създаването на много опасен прецедент, който би застрашил мира и стабилността не само в региона, но би се отразил и на цялостния световен ред", посочи Рашкович-Ивич

Санда Рашкович-Ивич подчерта, че предложението на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за Косово противоречи напълно на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и не изпълнява нито едно условие, за да бъде представено пред Съвета за сигурност. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?