Представляващият ВСС Димитър Узунов предпази брат си от проверка

Димитър Узунов, сн. БГНЕС

"Човекът на Бойко" във Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов и мнозинството в съдийската колегия отхвърлиха във вторник предложението за проверка в съдилищата в Благоевград. Гласът на Узунов бе решаващ при вота, защото решението бе взето със 7 на 6 гласа. Така представляващият член на съвета гласува против проверка на работата на брат му Петър Узунов и снаха му Надя Узунова, които работят в Окръжен съд – Благоевград.

Така ВСС изигра второто действие от една и съща пиеса, посветена на този град. На 7 юни мнозинството в съдийската колегия пробута своята приближена съдийка Катя Бельова за втори шефски мандат в Окръжен съд – Благоевград. Това се случи въпреки огромните скандали в съда по време на първия ѝ мандат, включително висящите съмнения за манипулацията на случайното разпределение на делата и обществените поръчки.

Аргументите на опозицията тогава не оказаха никакво влияние върху решението на кадровиците.

Аргументите не оказаха влияние и сега. Опозицията във ВСС предложи да се изберат няколко членове на ВСС, които да проверят съдилищата в града, както това се случи преди две години по време на скандалите в Софийския градски съд. От години в Благоевград има скандал между Катя Бельова и бившата шефка на районния съд Екатерина Николова.

Още в началото на дискусия Галя Георгиева от мнозинството показа как се работи по предварително зададена тема. Тя тупна на масата пред себе си огромен куп с документи, с който не бе запознат нито един друг от нейните колеги, съобщава сайтът "Правен свят". От цялата работа излезе, че Георгиева на своя глава е събирала информация основно срещу Екатерина Николова.

Това предизвика възмущението на опозицията. Галина Карагьозова припомни, че ВСС е колективен орган и за подобни проверки е необходимо общо решение. Юлия Ковачева попита дали и тя може да започва да прави проверки, където си иска, изисквайки документи от различни шефове в системата.

"Съвсем ясна е целта – да стоварим проблемите в районния съд, ние вече сме решили къде са те, преди да извършим проверката. За съжаление, това което чувам и с преброяване на гласовете – има съпротива да се установи истината в Благоевград. Защо? Проблемът не е само случайното разпределение на делата. Те се отнасят до цялостното администриране на съдилища. Някой да знае дали е извършена проверка по сигнала на ОББ, който е от 20 страници (за манипулация на дело за несъстоятелност от Катя Бельова – б. ред.). Вече при разглеждане на неслучайно разпределенето дело за несъстоятелност на Бельова", коментира Калин Калпакчиев, цитиран от "Правен свят".

Той допълни, че сегашната временна шефка на районния съд Вера Коева и голямата шефка Катя Бельова активно събират материали, за да докажат тезата, която ВСС вече прие за вярна – за всичко е виновна Екатерина Николова.

"Според мен този съвсем преднамерен подход е всъщност опит да се предотврати проверка в съдилищата и конкретно в Окръжния съд. Това е наложително и трябва да се бъде извършено от колегията", настоя Калпакчиев. Той обясни, че съдиите в Благоевград искат по този начин някой да защити честта им.

Председателят на ВАС Георги Колев обясни, че не вижда проблеми в Благоевград и нуждата от проверка.

"Къде е напрежението в момента. Не виждам. Къде точно е напрежението, ако някой може да го дефинира. Изборът се превърна в трибуна за изразяване. Ще се противопоставям с всички средства на подобни идеи. Има органи за тази цел. Ако има нещо, което да се проверява, то е одит. Не виждам какво да прави ИВСС", каза още Колев, цитиран от "Правен свят". Той обвини колегите си от опозицията, че имали някакви задкулисни цели.

"Ако има някакви задкулисни цели, дали няма и други, които яростно се съпротивляват на проверката", каза Карагьозова, но Колев вече бе напуснал залата.

Председателят на ВКС Лозан Панов подкрепи идеята за проверка и напомни, че тя е закъсняла, защото Катя Бельова вече бе избрана за шеф на окръжния съд.

В крайна сметка идеята за проверка от ВСС не бе приета с гласовете на Димитър Узунов, Галя Георгиева, Георги Колев, Светла Петкова, Даниела Костова, Мария Кузманова и Каролина Неделчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?