Представят възможности за безплатно обучение в чужбина

Нови програми за безплатно висше образование в Дания ще бъдат представени по време на есенното изложение на проекта "Световно образование” в столичния хотел "Хилтън" през този уикенд и на 10 ноември в хотел "Димят" - Варна. В Дания поради големия интерес от България към магистратурите от тази година се въвеждат 10% квота за българи за всяка от специалностите. Важно за класирането ще е академичния успех и ранното подаване на документи.

Освен това изложението ще представи и нови механизми за допълнително финансиране, сред които стипендии от 1000 британски паунда за магистърски програми в британски ВУЗ, до 50% отстъпки в таксите на отделни програми и др.

Представители на 50 топ университета ще участват в изложението.

В България ще бъдат и представителите на петия в класацията на в. "Таймс” в сферата на политическите науки Есекс юнивърсити, известен с програмите си по финанси, психология и правни науки.

Безплатни бакалавърски програми за обучение ще представи шотландският университет Абърдийн, чиито специалности по психология и медицина заемат деветото място в Англия.

Холандският Грьонинген юнивърсити, който е 56-ти в световната класация "Топ 100" и 15-ти в Европа ще предложи магистърски програми на английски език по над 80 специалности срещу такса от 1672 евро. Университетът предлага и бакалавърска програма по медицина, в която тази година са приети петима българи.

Ниски такси за магистратура предлага и холандският Вагенинген, който представя единствените в Европа магистратури по безопасност на храните, които придобиха особена актуалност с приемането на европейските норми за безопасност с въвеждането на системата НАССР в България.

По време на изложението ще работи и лицензирания UCAS-център на Интеграл, който ще консултира кандидатите при попълване на документи и изработването на мотивационно писмо за прием. Кандидатите ще могат за първи път да заплатят регистрационната такса към UCAS на място, а не с кредитна карта както до сега.

Според централизираната система за прием в Англия UCAS броят на кандидатствалите през тази година се е увеличил с 40% в сравнение с миналата година.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?