Предстои историческа среща между президентите на Тайван и Китай

Президентът на Тайван Ма Инцзю

Президентът на Тайван Ма Инцзю и колегата му от Китай Си Цзинпин ще се срещнат в събота в Сингапур, за да обменят мнения по въпроси от взаимен интерес. Това ще е първата подобна среща в историята на двете страни след края на гражданската война в Китай през 1949 г., предаде Франс прес.

Целта на посещението на президента Ма Инцзю е да гарантира мира от двете страни на Тайванския проток и да запази статуквото, заяви в комюнике президентски говорител, като уточни, че на срещата няма да се подписват никакви споразумения и няма да има обща декларация.

Часове след анонса на Тайпе новината беше потвърдена от китайската информационна агенция Синхуа, която се позова на китайски висш представител в Пекин, отговарящ за връзките с Тайван.

Отношенията между Тайван и Китай се затоплиха след избирането през 2008 г. на Ма Инцзю за държавен глава (преизбран през 2012 г.), но тайванското обществено мнение не одобрява по-сериозно сближаване с Китай, опасявайки се от засилващо се влияние на Пекин върху Тайван.

Основната опозиционна формация в Тайван - Демократичната прогресивна партия - призова президента да успокои безпокойството около планираната среща и да увери хората, че тя няма да засегне статута на Тайван, посочва Ройтерс.

Фактът, че ключови парламентарни лидери не са уведомени за планираната среща, означава, че не се спазват принципите за демократичен контрол и прозрачност, заяви по телефона за Ройтерс генералният секретар на партията Джоузеф У.

След провъзгласяването на Китайската народна република през 1949 г., сваленото от комунистите на Мао Цзедун националистическо гоминдановско правителство на Чан Кай-ши намира убежище в Тайван. Оттогава той се самоуправлява, но Пекин продължава да смята острова за неразделна част от територията си.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?