Предстои избор на шест супер болници в страната

Предстои избор на шест супер болници в страната

Предстои здравното министерство да избере кои болници в шестте района за планиране в страната да бъдат превърнати във високотехнологични лечебници, съобщи в сряда зам.-здравният министър Валерий Митрев.

Създаването на свръх модерните лечебни заведения е част от стратегията на управляващите за преструктуриране на болничния сектор.

Митрев обясни пред БНТ, че основен критерий при избора ще бъде кое лечебно заведение изисква най-малко инвестиции, за да се превърне във високотехнологично.

На места това може да са университетските болници, но не навсякъде.

Стратегията, която включва препоръки от Световната банка и бе представена от екипа на здравното министерство през почивните дни, предвижда децентрализиране на здравните услуги в шестте региона – София, Плевен, Русе, Стара Загора, Пловдив и Варна. Във всеки от тях ще има по една високотехнологична болница, бившите областни болници ще се превърнат в регионални, а сегашните общински ще придобият статут на местни.

В момента у нас има над 450 държавни и частни лечебни заведения и на този етап от здравното министерство твърдят, че болници няма да бъдат закривани, а само преструктурирани.

Генералният план за преструктуриране на болничния сектор предвижда високотехнологичните болници да извършват всички възможни услуги като специализирана помощ, изследвания, хирургични дейности и т.н.

Предвижда се с времето сегашните специализирани болници да се влеят във високотехнологичните, тъй като е твърде скъпо да съществуват в сегашния си вид. Идеята е грижата за пациента да става под един покрив в рамките на високотехнологичния център, а не той да бъде разкарван от едно място на друго.

Регионалните болници ще бъдат профилирани в основни услуги - интензивни грижи и цялостна клинична подкрепа.

В местните болници пък ще има диагностични звена, структури по вътрешна медицина и такива за продължително лечение и медико-социални грижи. Идеята е те да се превърнат основно в заведения за долекуване. Според нуждите на региона ще се преценява дали местните болници да запазят хирургичните и акушеро-гинекологичните си отделения.

Обмисля се като изискване да се заложи да са осъществили минимум 1000 операции, а в АГ-отделенията - не по-малко от 600 раждания за година. В противен случай ще се извършва само долекуване и рехабилитация.

Идеята на здравното министерство е когато пациентът има нужда от определена помощ, той да бъде насочван към място, където може да получи най-адекватно лечение.

Болничната реформа ще тръгне пилотно в областите Габрово, Русе, Ловеч, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Кюстендил и Благоевград. Засега обаче няма да се бърза с реформите в София, където има най-голям брой големи лечебници.

Спешната помощ пък ще бъде преструктурирана така, че центровете да са на не повече от 30-60 км от най-отдалечената точка в района, който обслужват или до тях да се стига за не повече от 60 минути.

Проектът за преструктуриране на болничния сектор предстои да се обсъжда както с представителите на местната власт, така и на централната. Решенията как да се организира болничната помощ на местно ниво ще се взимат със съгласието на местната власт.

Реформата в болничната помощ ще започне догодина, но ще продължи поне шест години според разчетите на здравното министерство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?