Предстои критична седмица на преговорите за иранската ядрена програма

Американският държавен секретар Джон Кери призова Техеран да положи всички усилия на подновяващите се във вторник във Виена преговори, за да покаже на света, че ядрената му програма, пораждаща много спорове, е мирна, предаде Франс прес. Иран и шестте световни сили се надяват на този последен кръг от преговорите да постигнат историческо споразумение за ядрената програма на Техеран.

Предстои критична седмица на виенските преговори, каза Кери в Лондон, където пристигна снощи. Той ще има серия от разговори с европейските партньори и с лидери от Близкия изток в британската столица, преди да отиде във Виена по-късно тази седмица - кога точно, ще зависи от напредъка в преговорите. "Надявам се, че ще успеем, но не можем да предсказваме", каза шефът на американската дипломация.

Споразумение за иранската ядрена програма между Иран и шестте сили /петте постоянни членове на Съвета за сигурност и Германия/ може да бъде постигнато до крайния срок 24 ноември, заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Техеран обаче трябва да прояви по-голяма гъвкавост по време на преговорите, добави дипломатът.

"Мисля, че сделка може да бъде постигната. Но ние няма да правим лоша сделка. Тези преговори са изключително тежки и Иран трябва да се покаже по-гъвкав, ако ние всички искаме да постигнем успех", заяви Хамънд след среща с Кери в Лондон.

Високопоставени представители на Иран и шестте сили са във Виена тази седмица за последен кръг от преговорите за постигане на споразумение по иранската ядрена програма. То може да сложи край на западните санкции срещу Техеран в замяна на обещание за отстъпки по ядрената му програма.

При пристигането си във Виена за заключителния кръг от преговорите иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че историческо споразумение по иранския ядрен въпрос е възможно, ако световните сили не поставят "прекомерни искания".

"Ако успеем да постигнем решение, зачитащо интересите на страната, ще постигнем споразумение. Ако поради прекомерни искания на другата страна не успеем, светът ще види, че Ислямската република се е стремила към намиране на конструктивен компромис и споразумение, без да отстъпваме от правата и величието на нашата страна", каза Зариф.

"Ако насрещната страна демонстрира политическо желание за постигане на решение, има много начини да се гарантира мирната природа на иранската ядрена програма", добави иранският дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят