Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предстои мащабно преструктуриране на данъчната система

25 коментара
Предстои мащабно преструктуриране на данъчната система
Нов модел за такса "смет", гъвкаво събиране на глобите, промяна в данъчните оценки, предвижда нов закон за местни данъци и такси.

Проектът трябва да бъде подготвен до края на септември, документът вече е обсъден и от депутати, и от представители на министерствата и на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), каза в интервю за БТА изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.

Новият закон ще е основната тема на годишната среща на НСОРБ през октомври.  Според Чавдарова някои от по-новите регламенти могат да влязат през 2012 година.

Данъчните приходи у нас в момента са така ориентирани, че на всеки 100 лева, 2.90 лв. са от местни данъци. По думите на Чавдарова не може да се иска постигане на дела на местните данъци в скандинавските страни - приравнени в български левове те са 40-43 лева на всеки 100. Оптимистичният вариант е да се достигне нивото на източноевропейските страни, където те са 17-18 лева на всеки 100, обясни тя.

Залага се на преструктуриране на данъчната система - централен, голям данък, един или два, да станат местни, а не да увеличаваме данъчната тежест, поясни Чавдарова.

Безспорно това увеличаване на собствените приходи ще бъде следвано от намаляване на държавните трансфери към местните бюджети. И това най-драстично ще се отрази върху т. нар. изравнителни субсидии. "Сега всички общини се държат бедни и получават изравнителна субсидия, в това число и София. Явно, че в новите условия ще се стесни обхватът на тази субсидия и тя ще бъде насочена наистина към най-бедните общини. А тези, които разполагат със собствени приходи на база, вследствие на новите си приходи, няма да получават субсидии", посочи изпълнителният директор на НСОРБ.

Два-три процента от ДОО да влизат в общинските бюджети

С новата формулировка за изчисляване на местните данъци всички 264 общини ще могат да увеличат собствените си приходи, а ситуирането на крайно бедните общини ще се промени. Драстична промяна в броя на тези общини няма да има от веднъж, но в края на прогнозируемия тригодишен период се очаква да започнат тенденции на "забогатяване" в някой от бедните общини, смята Чавдарова.

В посока нарастване на собствените приходи на общините ще е и включването на процент от данъка върху доходите на физическите лица. От НСОРБ са поискали и е залегнало в концепцията за новия закон между 2 и 3 процента от приходите от този данък да влизат в общинските бюджети. Това обаче е 25 пъти по-малко от онова, което искаше премиерът Борисов  е въпросът към Чавдарова.

"Знаем, че е нормално да се тръгне с по-нисък процент, да поработи системата, да видим има ли резерв, мотивира ли реално това кметовете да помагат за разкриването на нови работни места и привличане на нови инвеститори, ако дава добър резултат, тогава наистина ще имаме основание да искаме повече", каза тя.

Целта е формулата да е добре работеща, да е механизъм с добавена стойност, да мотивира местните общности да виждат реално, а не като Севлиево в момента - проспериращо като бизнес, а от друга страна - фалирала община, защото един лев не влиза там, добави тя.

Парите от данъка "общ доход" ще се разпределят към общината, където лицето е регистрирано по постоянен адрес, е една от идеите в проекта. Но това още не е окончателно решено, защото има идея и плащанията да са към общината по настоящ адрес. "Това е един от елементите, по които ще продължи да се спори, но сдружението ще се съгласи с всеки вариант, предложен от НАП или МФ, стига законът веднъж да тръгне", каза Чавдарова пред БТА.

Възможно отпадане на патентните данъци

Един от вариантите в новия закон за местните данъци е патентните данъци да отпаднат. Чавдарова не отрече това като идея, но по думите ѝ е необходимо да се осмисли съществуването на този данък. Според нея в момента той е един от най-скъпите като администриране, а в същото време приходите му за цялата страна са 20 млн. лв. Отпадането на данъка ще е съобразено с идеите на финансовото министерство. Обсъждано е и разширяването на кръга на задължените лица, които да плащат патент до всички, които не са регистрирани по ДДС, както и всички фирми да се регистрират по ДДС, което означава автоматично отпадане на патентния данък.

Да не се плаща за старите панелни апартаменти

В закона няма да има два данъка върху недвижимите имоти - сегашният и данък "лукс". Ще си има един данък и ще има различна скала за имоти над определени стойности, има няколко механизма - със скала - два прага за стойност на имотите, или чрез коефициенти, обясни Чавдарова. При приемането на коефициентния принцип може и данъкът на старите панелни апартаменти да падне, посочи тя.

"Пълна промяна" на данъчните оценки

"Пълна промяна" ще има за данъчните оценки. Всички страни в диалога са за промяна в начина за определянето им. Постигнато е съгласие за опростяването на действащата сложна методика - с физико-географски белези, за да може лесно, по бърз начин да се изчислява данъчната оценка. От друга страна ще се засилят компонентите, с по-пряка връзка с пазара. Това не означава, че данъчната оценка ще е еквивалентна на пазарната цена на имота, но тя ще я следва.

В Европа се прилагат два модела - 80 процента от европейските страни са възприели, че данъчната оценка е законово определена, и се индексира - на 5-6 години, а при останалите - оценката се определя на местно ниво. Желанието на НСОРБ е данъчната оценка да е законово определена, като през определен период се индексира.

Няма да има промяна при данъка върху възмездните сделки. Това е основният данък за общините, който акумулира три пъти по-големи като размер приходи от данъка върху недвижимите имоти.

При обсъжданията е имало предложение за такса "улично осветление", но то е било отхвърлено, като парите за него могат да се включат от желаещите общини като компонент в определения от тях данък върху недвижимите имоти.

Без точен източник за поддържане на общинската пътна мрежа

И в новия закон няма да има точен източник за поддържането на 60-те процента пътна мрежа в страната, която е общинска. В момента общините получават 40 млн. лв. за поддържането на 20 000 км. пътища, каза Чавдарова. Решението за ремонтите на тези пътища са или нисколихвени заеми, или допълнителни средства, които да са процент от събраните пари от акциза върху горивата.

Данъкът върху наследствата ще остане в сегашната си форма, въпреки, че има идея за преразглеждането на праговете, което обаче няма да стане на този етап, обясни Чавдарова.

Желанието за въвеждането на поземлен данък също няма да се осъществи. Експерти са доказали, че администрирането на данъка е скъпо, а потенциалът му - малък. Такъв данък, по думите на Чавдарова, може да се въведе, единствено, ако държавата реши да оказва натиск върху собствениците на големи необработваеми
масиви, за да ги обработват.

Трябва да се намери справедливо решение на въпроса за облекчението за основно жилище при данъка върху недвижимите имоти. По думите на Чавдарова при сегашните норми собствениците на жилище в София, в Слънчев бряг и на вила в планината, декларират и трите като основни жилища.

Съществени промени не се очакват и при данъка върху моторните-превозни средства.

Относно туристическата такса ще бъде възприета практика от Европа, която определя процентна заетост и туристическата такса се дължи само за нея ежедневно. По думите на Чавдарова това е по-обективен критерий, който ще даде и по-добра събираемост, за да се стигне поне до 18-те млн. лв., които са събрани от такава такса у нас през "най-добрите периоди".

По думите на Чавдарова имало е предложения от страна на неправителствения сектор за въвеждането на данък "самооблагане" - локален данък за определени проекти по желание на населението в дадена община. И в момента законът не забранява събирането на средства, когато общността има желание да изгради нещо общо - прави се събрание, гласува се от населението в общината и се прави, обясни Чавдарова. Ако обаче това стане данък, със сегашното законодателство парите, които ще се дадат за референдум, ще са повече от тези, които ще се съберат за определената цел, смята тя.

Още един данък, просъществувал в годините, е предизвикал дискусия за евентуалното му връщане в закона за местни данъци и такси. Това е "повишената стойност" - данък, който се е прилагал в общините, които пускали в регулация цели нови квартали. От собствениците на имоти се събирал този еднократен данък за изграждането на прилежаща инфраструктура. Идеята беше той да е факултативен данък - само с общините, където има експанзия на пазара, но това отпадна, посочи Чавдарова.

Цялостна ревизия на такса "смет"

Определянето на таксата за битови отпадъци, популярна като такса "смет" ще се промени изцяло. Всички са единодушни - ще се плаща на количество изхвърлен отпадък, а не на промил от данъчната оценка, както е досега. Проблем засега е измерването им, тъй като то може да става по брой съдове, чували и т.н., но няма точна методика как ще става това в многоетажните жилищни сгради. Тези общини, които не могат да минат изцяло на измерване на количествата отпадъци ще имат гратисен период, който ще е едногодишен, каза Чавдарова.

Всеки, кой плаща някаква такса към общината, ще може да провери дали тя има правно основание да я събира. В новия закон ще бъдат записани всички такси, като оттам ще има препратки към към съответното законодателство за реда и размера им.

Санкциите, които и сега ги има в закона за местни данъци и такси, ще се повишат с около 20 процента, тъй като сумите трябва да се актуализират заради изоставането им през годините, обясни Чавдарова. Новост обаче е плащането им. Предвижда се да се въведат три размера на наложените глоби. При плащане в срок до 30 дни глобата ще се дължи наполовина, изцяло - в периода след 30-ия ден до определен краен срок, а след него – двойно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Phill
  #28

  "Данъците няма да се пипат!" - всички се изсмяха на глас.

 2. уточнение
  #27

  Промяната ще бъде въведена през 2012 година.А за 2011 данъците няма да се променят.Това е за яснота за протокола на събитието.

 3. Знае ли некои?
  #26

  Ще има ли такса смет ако в жилището не живее никои.До сега плащаш без значение дали некои живее или не живее там.

 4. 123
  #25

  Боро, МВР и НАП си бъркат в носа

 5. 123
  #24

  Икономист: България си купува рейтингИкономистът проф. Димитър Иванов остро разкритикува икономическата програма на правителството и изрази съмнения, че плаща на рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс” за положителни отзиви към България. Балансът от едногодишното управление на ГЕРБ е невероятно тънък. Непрекъснатите импровизации в икономическата и социална политика на ГЕРБ показаха, че правителството не е готово и способно да се справи с ударите на кризата, да успокои икономиката и да започне възстановяването

 6. мислител
  #23

  който твърди че всичко поголовно трябва да се смени, не знае нищо,дори и собствената си глупост!

 7. kidnapper
  #22

  Ako njakoj te otvleche shte napravi na chovechestvoto ogromna usluga!

 8. Здравомислещ
  #21

  "По думите на Чавдарова не може да се иска постигане на дела на местните данъци в скандинавските страни - приравнени в български левове те са 40-43 лева на всеки 100. Оптимистичният вариант е да се достигне нивото на източноевропейските страни, където те са 17-18 лева на всеки 100, обясни тя."Кретенични изказвания, идиотски анализи!България никога няма да излезе от хилядолентната си тиня.

 9. 07
  #20

  .

 10. бос
  #19

  загубят имотите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.