Предстои нова напрегната стачна седмица във Франция

Предстои нова напрегната стачна седмица във Франция

Нова напрегната седмица се очертава във Франция със стачните призиви в транспортния сектор малко преди началото на европейското първенство по футбол, като синдикатите се надяват да накарат правителството да отстъпи по спорната трудова реформа, предаде Франс прес.

Положението със снабдяването с горива малко се подобри след блокадите на петролни обекти в цяла Франция миналата седмица. Повечето складове и рафинерии вече са деблокирани, но вчера все още в много бензиностанции снабдяването с горива беше затруднено.

Шест от осемте френски рафинерии още не работят или са на намален режим. Стачката беше продължена на петролните терминали в южното пристанище Марсилия и на северозапад в Хавър - основни доставчици на керосин за двете парижки летища Орли и Роаси.

Правителството обаче наложи минимално обслужване в тези обекти, позволяващо частично възобновяване на доставките.

Противниците на трудовата реформа оспорват член в текста, позволяващ на предприятията да преговарят пряко със служителите си по условията на труд вместо общите браншови преговори.

Според социологическо проучване за "Журнал дю диманш", 46 процента от французите настояват правителството да оттегли проекта, 40 на сто искат той да бъде променен, а 13 на сто се обявяват за запазването му в сегашния му вид.

Осем синдиката призоваха за продължаване и засилване на мобилизацията преди следващия национален ден на протести на 14 юни, когато започват дебатите по текста в Сената.

Четири синдиката на железопътните работници отправиха предупреждение за безсрочна стачка от вторник вечер. Така профсъюзите се надяват да окажат натиск върху преговорите с правителството, които се очаква да продължат до 6 юни, а на 10 юни се открива Евро 2016, чийто официален превозвач са френските национални железници Ес Ен Се Еф (SNCF).

В района на Париж трябва да се очакват затруднения от четвъртък в метрото и обществения транспорт поради призива за безсрочна стачка, отправен от Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT).

Във въздушния транспорт синдикатите на гражданската авиация призоваха за стачка от петък до неделя, но с чисто вътрешноведомствени искания.

За пристанищата Се Же Те е отправил стачен призив за четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?