Предстои обявяването на процедури за насърчаване на предприемачеството за над 150 млн. евро

Александър Манолев

Процедури за над 150 млн. евро, които ще са насочени за насърчаване на предприемачеството, предстои да бъдат обявени, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първото изложение за стартиращи иновативни фирми Sofia Startup Expo 2018.

"Извървяхме дълъг път за сравнително кратко време и днес категорично можем да кажем, че в България вече има стартъп общност и развиваща се стартъп еко система. Днешното събитие е поредно доказателство за това", каза Манолев.

Добрите примери

"Компании, като "International Power Supply" и "Chaos Group", доказаха, че е възможно да си базиран в България и да бъдеш номер 1 в света в своя сектор", каза зам.-министърът на икономиката.

По думите му пораснали стартъпи като "Телерик" и "Vayant" показват как може успешно да влезеш във фокуса на водещи световни лидери.

Фирми с български корени, като "LeanPlum" и "ChoboLabs", са пример за това как може да вземеш значително финансиране от Силициевата долина и да развиеш продукта си от България, посочи Манолев.

Той се спря и на подкрепата, която държавата оказва в този процес. Инвестиционните фондове Eleven и Launchub, създадени с европейско финансиране и национални средства, вече са инвестирали над 20 млн. евро в 180 стартиращи предприятия.

По оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са в изпълнение 82 договора на стартиращи предприятия на обща стойност над 15 млн. евро. Финансирането е по процедурата за разработване на иновации.

Нови процедури

Подготвя се нова процедура по оперативната програма, която ще е насочена изцяло към стартиращи предприятия с бюджет от около 35 млн. евро.

Отделно ще бъдат финансирани компании в начална фаза на развитие чрез Фонда за ускоряване и начално инвестиране, който е с бюджет от 51.3 млн. евро, каза Манолев.

Съвместно с Фонда на фондовете се структурира и Фонд за технологичен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде възможно финансирането дори само на изследователски концепции, разработени в университети, и подпомагането на развитието им до етап бизнес концепция. Подобен инструмент до момента не е създаван в Централна и източна Европа, каза Манолев.

Възможности за финансиране ще има и по инициативата "Джереми" (JEREMIE), като вече е избран нов фонд мениджър за финансиране в компании в ранен етап на своето развитие – BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат насочени към стартиращи предприятия. Очаква се той да започне да инвестира през третото тримесечие на 2018 г.

Sofia Startup Expo 2018 (SSE) е изложение за стартъпи и нови предприемачи, които ще покажат иновативни продукти, технологии и услуги за производството и ежедневието, свързани със създаването на удобство, ефективност и по-високо качество на живот на хората.

Като платформа за подпомагане на иновациите SSE има за цел да обхване всички компоненти необходими за започване и поддържане на стартиращ иновативен бизнес.

Сред изложителите и участниците има стартъп фирми, представители на водещи корпорации, държавни агенции, инкубатори, инвеститори, фондове за рисков капитал, банки, идеи на студенти и технологични компании от ЕС и региона.

Амбицията на организаторите е SSE да се превърне в мястото за среща на създателите на технологиите, иновационните мениджъри и инвеститорите, които да изграждат партньорства и да оформят бъдещето.

Мотото на първото издание на SSE е "Дайте крила на своите идеи" и се провежда в "София Тех Парк" в зала "Джон Атанасов" във вторник и сряда.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?