Предстои решаващ вот в ЕП за авторските права на медийните издатели

Организации от цяла Европа призоваха евродепутатите да защитят инвестициите в качествена журналистика

сн: empowerdemocracy.eu

Европейският парламент предстои да се произнесе по ключовия проект на ЕК за авторското право в цифровия единен пазар, целящ да защити издателите на печатни издания и да им осигури ексклузивни права да разпространяват онлайн съдържанието си. През последните месеци няколко комисии в ЕП одобриха законодателното предложение на Европейската комисия, внесено в края на 2016 г., а гласуването във водещата комисия по правните въпроси е насрочено за юни т.г.

През тази седмица водещите асоциации на издателите на печатни и електронни издания на вестници и списания в Европа приветстваха подкрепата на евродепутата Аксел Фос, докладчик в комисията по правни въпроси на ЕП, чийто предложения биха гарантирали ексклузивни права на издателите като част от настоящата реформа в областта на авторските права.

Новата директива има за цел да включи издателите в кръга на носителите на т.нар. сродни на авторските права, каквито притежават филмовите, звукозаписните и други производители в развлекателната индустрия. Зад директивата застанаха редица европейски организации, сред които Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската асоциация на издателите на списания (EMMA), Съветът на европейските издатели (EPC) както и "Новинарски медии - Европа" (News Media Europe).

Асоциациите изтъкват, че издателите предоставят изключително важна обществена услуга, като инвестират в професионална журналистика, а тя е най-добрият и ефективен начин да се реагира на спорната и фалшива информация в Интернет. Ето защо е необходимо трети страни да не могат да експлоатират комерсиално съдържанието и марките на вестници и списания, ако за това не е получено разрешение и възнаграждение.

Зам.-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип заяви миналата седмица пред London Book Fair: "Нашата реформа в областта на авторските права предоставя на издателите и авторите инструментите, чрез които да могат да преговарят по-добре с дигиталните платформи. Притежателите на авторски права ще са в по-силна и справедлива позиция за преговори и ще получават заплащане, когато дадена платформа публикува тяхна статия онлайн." Ансип допълни, че по същия начин трябва да бъдат изчистени и усъвършенствани и правата на издателите на преса.

Европейските медийни асоциации призоваха членовете на Европейския парламент да подкрепят с вота си силни права на издателите на преса, позволявайки инвестициите в качествена журналистика да получат най-накрая защитата, която заслужават.

Ако ЕП одобри директивата относно авторското право в цифровия единен пазар, издатели на вестници и списания ще могат да искат заплащане от Google News и други сайтове, които използват части от статиите им.

Спорът между издателите и Google се дължи на факта, че влиятелните платформи са не просто посредник между медиите и техните читатели, но и мощен конкурент за приходите от дигитална реклама. Всъщност вече трудно може да се говори за конкуренция, тъй като през последните години Google и Facebook засмукват близо три четвърти от дигиталната реклама, докато издателите, които инвестират в разпространяваното журналистическо съдържание, все по-трудно оцеляват на пазара.

Съюзът на издателите в България, който е член на ENPA, подкрепя предложението за това издателите на преса да получат права сродни на авторските.

Медийни издатели от цяла Европа обединиха усилията си в единна кампания, за да привлекат вниманието на европейските граждани (и съответно на представителите им в Европейския парламент) за необходимостта от силни и независими печатни медии.

Повече за кампанията "Да овластим демокрацията" може да научите тук.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?