Предстои решителният сблъсък за столичната адвокатура

Адв. Александър Машев и адв. Стефан Марчев

В неделя ще се проведе решителният вот за ръководител на Софийската адвокатска колегия. Един срещу друг на балотажа ще се изправят адв. Стефан Марчев, който има крехка преднина срещу смятания по-рано за фаворит адв. Александър Машев.

Изборът на нови ръководни органи на колегията обикновено не е топ тема на обществото и медиите, но развръзката в случая е важна, не само заради решаването на професионалните проблеми на гилдията. През последните години адвокатската общност се открои като силен глас в защита на правовата държава и независимостта на съдебната власт. Това е кауза на цялото гражданско общество в настоящата ситуация на "завладяна държава", както мнозина анализатори описват олигархичното срастване между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

"Софийският университет" срещу Школата в Симеоново. Така представят сблъсъка привържениците на адв. Марчев, който е възпитаник на най-престижната юридическа школа в България. Неговият конкурент е завършил Академията на МВР, чиито възпитаници през последните години все по-уверено заемат позиции в съдебната власт, а към момента най- яркият им и видим представител е главният прокурор Иван Гешев.

Класификациите на тема "Магнаура" срещу "милиционерското училище" не впечатляват особено подкрепящите адв. Машев, който доказва, че е харесван и има сериозно влияние. Ако Машев спечели, той ще стане първият председател на колегията, който не е завършил "Право" в СУ.

На първия тур най-много гласове получи Стефан Марчев – 847, а Александър Машев имаше 698. Това все още не означава нищо. Вотът ще се реши от мобилизацията в колегията и разпределението на гласовете за останалите четирима кандидати, които общо получиха 248 гласа. На трето място се класира адв. Райна Аврамова със 153 гласа.

От близо 6000 адвокати, които имат право да гласуват, на първи тур до урните са отишли малко над 30 процента.

Преди седмица двамата конкуренти коментираха пред Mediapool, че ще работят за въвеждане на пълна "публичност и прозрачност", ако спечелят доверието да ръководят на Софийската адвокатска колегия. И двамата обещават въвеждане на електронна комуникация с колегите си, което да улесни защитата на техните интереси. Те напомниха за нуждата от нов Закон за адвокатурата, а адв. Машев излезе с революционната идея минималните адвокатски хонорари да са процент от минималната работна заплата.

Mediapool призова водещите кандидати да дефинират най-сериозния проблем в съдебната система и отношението си към него. Адв. Машев каза, че основният проблем е липсата на чуваемост и диалог. Според него най-важната цел трябва да бъде установяването на истинско взаимодействието между институциите – адвокатура, парламент и съдебна власт.

Адв. Стефан Марчев вижда адвокатурата като "коректив на съдебната власт". "Трябва да се опитваме да внасяме баланс", коментира той пред Mediapool. Марчев твърди, че гласът на адвокатската общност в момента е принизен и настоява за засилване на позициите на столичната адвокатура, а ако е нужно и чрез протест за справедливи каузи.

В средата на януари Стефан Марчев тества идеите си въвеждане на бърза електронна комуникация със столичните адвокати, което се оказа голям успех за неговия предизборен щаб. В проучването се включиха 575 респонденти, които попълниха анкетата за "Желаните промени в адвокатурата и условията за упражняване на адвокатска професия". Така Марчев получи добра обратна връзка от своите колеги и успя да спечели допълнителна популярност.

Анкетата показа, че най-големият проблем за адвокатите е недостатъчна институционална подкрепа и лошо взаимодействие между органите на софийската адвокатска колегия и съда. Общо 58% от участниците в допитването посочиха този проблем. Почти същият брой адвокати се оплакват от това, че магистратите, полицаите и държавните служители не им оказват дължимото уважение и съдействие.

Почти 53 процента смятат, че прекомерната административна тежест пречи на работата на адвоката. Сред останалите проблеми на професионалната гилдия са нелоялната конкуренция и ниските адвокатски възнаграждения.

От новото ръководство на столичната колегия адвокатите очакват преди всичко развиване на дигитализацията. Това включва електронната комуникация със съда, дигитализация при водене на партидите на адвокатите, електронно подаване на документи за вписвания, повече електронни плащания и електронна библиотека.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?