Предстои връщане на последната "партида" посланици от ДС, неясна е съдбата на Тулечки

Предстои връщане на последната "партида" посланици от ДС, неясна е съдбата на Тулечки

Предстои правителството да вземе решение за връщането на последната "партида" посланици, свързани с Държавна сигурност и това най-вероятно ще стане преди края на политическия сезон, съобщиха източници на Mediapool от Външно министерство.

 

Офанзивата по отзоваване на български дипломатически представители с агентурно минало започна в края на януари, когато новият президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност. Той бе обещал, че връщането на ДС-посланиците ще е едно от първите неща, с които ще заеме като президент, след като предшественикът му Георги Първанов, известен като агент Гоце от Първо главно управление на ДС, блокира процеса повече от година.

 

Министерският съвет обаче все още не е предложил на президента заместници на петимата останали посланици, свързани с бившата ДС - Красимир Тулечки (Турция), Боби Бобев (Косово), Иван Петров (Португалия), Александър Савов (ЮНЕСКО) и Любомир Тодоров (Япония). От МВнР твърдят, че за последните четирима вече се водят консултации за заместниците им и скоро рокадите ще станат факт.

 

Въпросът с връщането на Красимир Тулечки обаче остава за есента, като не се изключва вариантът той да продължи да заема поста до изтичането на мандата му. Той бе предложен за посланик в Анкара от правителството на ГЕРБ и придружаваше премиера Бойко Борисов при последната му визита в Анкара.

 

След проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии, Комисията по досиетата обяви в края на 2010 г. имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на Външно министерство.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

 

Независимо от правителственото решение от декември 2010 г. за отзоваване на посланици и консули с агентурно минало, бившият президент не само че не подписа съответните укази, но и блокира целия процес на посланически назначения. Въпреки това кадри на Първанов и Тройната коалиция намериха място сред новите шефове на дипломатически мисии, предложени от кабинета на ГЕРБ и разписани от Плевнелиев.

Така например началникът на кабинета на бившия президент Георги Първанов и бивш началник на Генералния щаб на армията Никола Колев беше изпратен като посланик в Холандия, а депутатът от БСП и бивш вицепремиер в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева пое поста в Швейцария. Бившият депутат от НДСВ и съветник на премиера по военно-промишления комплекс Светослав Спасов бе изпратен в седалището на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена, а на бившия зам.-вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция Бойко Коцев бе възложен ключовият посланически пост в Москва.

След по-интересните нови посланици е и бившият областен управител на Ямбол Таня Димитрова, която трябва да представлява страната ни в Хърватия.

Тя вече привлече вниманието на медиите с шарената си биография и твърдението, че знае шест езика, сред които латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки. Била е репортер в ямболския вестник “Тракиец” и издател на в. “Време”. Работила е и като медицинска сестра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?