Предстои второ съвместно засадение на правителствата на България и Израел

На съвместното правителствено заседание между правителствата на България и Държавата Израел, което ще се проведе във вторник, 11 септември в Ерусалим, ще бъдат съгласувани много документи, които са в общ интерес. Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов пред БНР в неделя. По думите му - става дума за търговията, образованието, науката, съвместните индустриални разработки, здравеопазването.

Това ще бъде второ съвместно правителствено заседание между правителствата на България и Държавата Израел. Подобен тип заседания правим и с други страни; имахме с Турция, с Румъния, предстои и с Гърция, отбеляза Младенов.

Сред плановете е съставянето на обща програма за отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, която се навършва през 2013 г. $Двете правителства ще се съгласят на това – да имаме обща програма за почитането на паметта на хората, за честванията”, каза Младенов.

Той коментира, че българската позиция по вопроса с Иран е съвършено ясна и категорична. На заседанието на европейските външни министри в Кипър вчера тя беше препотвърдена, каза Младенов. Винаги, както и в момента, ще продължим да настояваме, че проблемът с ядрената програма на Иран трябва да се реши в рамките на преговорите. Вчера беше договорено – да започне нов процес за обсъждане, евентуално, за налагане на нови санкции срещу Иран, за да има връщане в преговорите и в противен случай – засилване на санкциите. Нашият дневен ред е в европейски контекст, посочи външният ни министър.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?