Предстоят промени в полското правителство, възможен е и нов премиер

Беата Шидло

Премиерът на Полша Беата Шидло обяви, че ще направи промени в кабинета си, но отказа да коментира предположенията, че самата тя ще напусне своя пост, предаде Ройтерс.

Вчера седмичното издание "Шечи правди" (Мрежите на истината) съобщи, че Шидло може да бъде заместена от своя съпартиец и лидер на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински. Днес таблоидът "Факт" писа, че Шидло вероятно ще остане премиер, но няколко министри, сред които външният Витолд Вашчиковски и екологичният Ян Шишко, ще бъдат отстранени.

Преди година Шидло уволни министрите на финансите и на държавното съкровище, след като полски медии изказваха предположения, че неколцина други членове на правителството и самата Шидло ще загубят работата си.

"Не искам да спекулирам относно шансовете на това правителство да продължи да работи. Решенията ми ще бъдат обявени скоро", каза Шидло пред частната телевизия Те Фау Ен 24.

 

По думите ѝ решението за промени в състава на кабинета вече е взето и то е обсъдено с лидера на ПиС Ярослав Качински, което е "нещо съвсем естествено". На въпрос за нейното евентуално оттегляне тя отказа да спекулира и по тази тема, но отбеляза, че не се чувства "уморена и прегоряла" и че в случая "индивидуалните амбиции нямат значение".

Проучванията на общественото мнение сочат, че Беата Шидло е сред най-популярните политици в Полша, припомни Ройтерс. Агенцията допълни, че Качински е смятан за фактическия лидер на Полша зад кулисите, а местни медии твърдят, че той може да заеме поста на Шидло преди следващите парламентарни избори през 2019 г.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?