Предучилищна за петгодишни ще има в 150 общини

Общините, които ще въведат още тази есен задължителната предучилищна за петгодишните, вече са 150, съобщи в четвъртък пред БНТ Асен Александров, съветник на министъра на образованието.

За всички петгодишни на целодневно обучение училищата ще трябва да осигурят храна и място за почивка, дори те да са в училищата. Там все още не са пристигнали определените 7.5 лева, предвидени от правителството за целодневното обучение на първокласниците. Очаква се това да стане до няколко месеца. От тези пари ще се плащат заплатите на възпитателите в занималните, а ако училищата решат, могат да поемат и обяда на първокласниците.

Около 60 хиляди първокласници ще влязат в класните стаи тази година. “Оптимистичната новина е, че тази година децата ще са повече от миналата, тъй като през 2003-та са родени повече деца, отколкото през 2002-ра. Навсякъде учебната година ще започне спокойно“, увери Асен Александров.

Всички безплатни учебници от І до VІІ клас са доставени в училищата, допълни той. Отпечатани са и дневниците, и бележниците.

Има достатъчно кандидати и за свободните места за учители, тъй като заради кризата се забелязва отново наплив към учителската професия, посочи още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?