Предучилищната група може да е и една, и две години

Предучилищната група може да е и една, и две години

Продължителността на предучилищната група, в която децата се подготвят за тръгване на училище, ще зависи от желанието на родителите и от готовността на детето. Това съобщи в четвъртък зам.-образователният министър Милка Коджабашиева.

“Предучилищната група предвижда обхват на децата от пет години в детска градина и е с продължителност две години. Тя обхваща петгодишните и шестгодишните деца като с тях ще се работи поотделно. По преценка на родителите на шест години детето може да тръгне в първи клас, а може и да продължи с предучилищната подготовка“, обясни Коджабашиева пред БНТ.

Дали детето да тръгне на училище на шест или на седем години ще зависи и от неговото индивидуално развитие и доколко е готово за това. Целта на предучилищната група е именно да унифицира нивото, на което децата тръгват на училище.

По повод опцията в по-горен клас да се минава с двойка по един предмет при успех над четири, Коджабашиева коментира, че това няма да е масова практика. Тя посочи, че малко след началото на учебната година ученикът ще се явява на допълнителна поправителна сесия и ако не го издържи, ще се върне в предходния клас.

Според нея обаче е справедливо да има такава възможност за записване на по-горен клас по няколко причини. “Не винаги слабият резултат на детето на първия поправителен изпит се дължи на слаби познания. Може да има и субективни причини. Първо, може да има здравословни причини, поради които не се е явило. Може предметът да му е изключително труден и да не може без допълнителна подкрепа, но като цяло да е добър ученик“, каза Коджабашиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?