Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предучилищната за 4-годишните става изцяло задължителна от 2022 г.

Образователното министерство иска да контролира училищните настоятелства

3 коментара
Предучилищната за 4-годишните става изцяло задължителна от 2022 г.

Посещението на детска градина за 4-годишните ще стане наистина задължително от учебната 2022/2023 г. До тогава общините трябва да осигурят условия за прием на всички деца от тази възраст в забавачките.

Това е записано в проект за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката.

За да стане предучилищното образование за 4-годишните задължително преди преди гратисния период от 2 години, трябва да има места за всички деца на тази възраст в забавачките, да се вземе решение от общинския съвет на съответната община, а това да стане "при съгласуване с мнението на родителите" и "с възможност за максимално включване в задължителното предучилищно образование".

И в момента 78% от децата на 4 години ходят на градина без това да е задължително. Според образователното министерство две трети от необхванатите на тази възраст са от семейства, които нямат отношение към образованието и не използват български език в общуването помежду си.

Мнението на родителите по въпроса с по-ранното задължително образование от години е поляризирано. Част от аргументите против са, че в градините няма достатъчно добри условия за децата - групите са препълнени, а учителите - малко. Някои родители смятат също, че децата трябва да бъдат оставени да играят, а не да влизат в образователната система толкова рано. Самото предучилищно образование за тази възраст обаче включва основно обучение чрез игри, а задължителният му характер няма да промени по никакъв начин ежедневието на децата в забавачките.

Още в края на миналата година управляващите обявиха, че предучилищната ще стане задължителна за 4-годишните от предстоящата учебна година - 2020/2021 г., но ще има гратисен период за общините, в които местата в градините не стигат. Такива са големите градове като София, както и няколко села с преобладаващо ромско население. За преодоляването на проблема правителството се ангажира да отпуска по 70 млн. лева на година за изграждане и пристрояване на детски градини и училища. Програмата започна от тази година и трябва да продължи до 2022 г.

Преди ден министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че според него за този срок и в София няма да има проблем с осигуряването на места за 4-годишните в детските градини.
В момента предучилищното образование е задължително от 5-годишна възраст и освен в градините може да се предоставя и в училищата. За 4-годишните обаче се предвижда задължителното обучение да става само в детски градини, пише в предложенията за промени в закона.

Въвеждането му означава, че и за 4-годишните ще има по-големи ограничения за отсъствия по семейни причини. При неизвинени отсъствия, помощите на родители, които получават такива, ще се спират.

За да не отпадат от училище

Образователното министерство мотивира законовите промени с нуждата от по-голямо обхващане на децата от образователната система. Очаква се, че задължителното посещение на детска градина от по-ранна възраст трябва да доведе до преодоляване на дефицитите у деца от уязвими групи, които нямат отношение към обучението като цяло, и за които българският не е майчин език. Така от ведомството се надяват да намалят процента на отпаднали от училище деца.

Децата, които растат в среда на ниско образовани родители, а в семейството си не говорят на български, най-често отпадат в етапа на V-VI клас поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. През 2018 г. преждевременно напускащите системата на образованието деца са 12.7% при средна стойност за Европейския съюз (ЕС) 10.6%.

Държавата ще поеме таксите за някои семейства

Наред със задължителната предучилищна се предвижда държавата да поема таксите за градина на семействата, които нямат средства да ги покрият. Очаква се за няколкото месеца от 15 септември до края на 2020 г. това да струва на бюджета около 6 млн. лева. Средствата ще отиват директно по бюджетите на общините, за да се компенсира това, че родителите на определени деца не плащат изцяло или частично такса за забавачка.

Самите детски градини пък ще получават по-големи суми за обучението на едно дете на 4-годишна възраст от тези, които им се дават в момента от бюджета. Причината е, че т. нар. стандарт за задължителното обучение е по-висок от този за децата, за които образованието е по желание. За тази година се очаква сумата да е около 4 млн. лева още повече, че не всички общини, включително и най-голямата в страната - Столичната, ще приложат мярката от 15 септември.

Контрол върху настоятелствата

Промените в закона предвиждат още държавата в лицето на образователния министър, упълномощени от него лица и регионалните управления на образованието да контролират училищните настоятелства. Въпросните настоятелства са юридически лица с нестопанска цел и трябва да осъществяват "общественополезна дейност и да подпомагат дейността на образователната институция".

"В практиката обаче съществуват множество случаи, при които те не изпълняват тази своя цел. Това често се изразява в използване в тяхна полза на приходите от имотите, които управляват, включително от земеделски земи, дарявани в миналото на училището от родолюбиви хора. В резултат на това настоятелствата трупат печалби, въпреки че са създадени в обществена полза, поради което се налага необходимостта от създаване на разпоредба, от която изрично и недвусмислено да става ясно, че основната тяхна цел е подпомагане, подкрепа и съдействие на детската градина, училището или центъра за подкрепа за личностно развитие и съдействие за развитието им", пише в мотивите към законопроекта.

Още през 2017 г. образователният министър Красимир Вълчев обяви, че част от настоятелствата на училищата са се превърнали в черни каси и се използват за събиране на приходи от родителите, които обаче не отиват в бюджета на училището. Повод за изказването му бяха скандали в Софийската математическа гимназия, свързани и с настоятелството на училището и курсовете, които се организират от него в сградата и от част от учителите в гимназията. Имаше информация, че постъпленията от курсовете се събират от настоятелството, но не постъпват в училището, което не било редно.

Тогава Вълчев обясни, че няма как като министър да контролира настоятелствата и затова е поискал някои от тях да се проверяват от данъчните.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Катрин Рачева
  #3

  Не,не,не! По добре от родилната зала направо на училище

 2. eks
  #2

  Оставете родителите да решават, стига задължителни глупости! Не останаха българи в страната да ги командосвате!

 3. Естествено
  #1

  Тези няма да управляват през 2022 г.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.