Предупредителна система за "Марица-Изток" ще спести нови обгазявания в Старозагорско

Между 100 000 и 200 000 евро трябва да бъдат инвестирани в система за предупреждение на комплекса "Марица -Изток" и на гражданите на Стара Загора за неблагоприятни метеорологични фактори, които могат да предизвикат отровни облаци над града, съобщи директорът на Националния институт по хидрология и метеорология Константин Цанков.

Ръководството на института представи във вторник резултатите от анализа на замърсяването на Стара Загора на 6 август и посочи комплекса "Марица - Изток" като източник на вредните емисии. Причината не е авария или вина на служителите на комплекса, а лошо стечение на атмосферните условия, заради които отделяният във въздуха серен диоксид се е натрупал и стигнал до града.

Образуването на серен диоксид е вследствие изгарянето на лигнитни въглища с високо съдържание на сяра в източномаришките централи, е посочено в доклада на Националния институт по метеорология и хидрология. На 2 юни и 6 август е имало регистрирани инверсни процеси вследствие на въздушни течения. Слабият вятър на повърхността и по-силният във височина са причина за натрупванията на серен диоксид в атмосферата, което е довело и до образуването на облак. Повишаването влажността на въздуха е довело до видимост на облака, забелязан от гражданите в Стара Загора.

Така множество фактори, редки като съчетание, са довели до обгазяването на града.

От началото на годината досега районът на Стара Загора е обгазяван около 40 пъти. Отровен облак може да се появи при засилена влажност на въздуха, най-често при студено време. Тогава технологичният процес на предприятията трябва да бъде пренастроен, каза заместник-директорът на института Валери Спиридонов. Това ще бъде и ролята на новата предупредителна система. Най-добре е тя да бъде оборудвана с български метеорологични станции, произвеждани във военни заводи, тъй като ще струва по-евтино, смятат експертите.

Регионалната служба на института в Пловдив преговаря с общинската администрация на Стара Загора за изграждането на новата система.

Досега предприятия, които са потенциални замърсители, са финансирали мониторинга, каза още шефът на института по хидрология и метеорология Константин Цанков.

В този случай четирите централи от "Марица-Изток" може да поемат една част от средствата, а другите могат да дойдат от общината в Стара Загори или от Министерството на околната среда и водите, предположиха метеоролозите.

Шефката на старозагорската екоинспекция Пенка Начева заяви вчера община Стара Загора е получила 160 хил. лева по Закона за опазване на околната среда и постави въпроса за какво са изразходвани тези средства.

Споделяне

Още от България