Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предупреждение: Ако журналист нарече съдия Светлин Михайлов "скандален", това струва 60 000 лв.

117 коментара
Светлин Михайлов, снимка БГНЕС

Съдия Даниела Попова от Софийския градски съд осъди сайта Mediapool и журналиста Борис Митов да заплатят солидарно 60 000 лева на "обидения и опозорен" съдия Светлин Михайлов, защото са си позволили да го окачествят като "скандален".

Решението на Попова е забележително само по себе си, защото осъжда медията и журналиста да платят огромна сума за цитиране на верни факти и действителни изказвания, които на съдия Михайлов вероятно просто не му изнасят.

Гражданският съдия Светлин Михайлов в момента правораздава в Софийския апелативен съд, но преди пет години бе за пореден път кандидат за председател на Софийския градски съд. Към онзи момент Борис Митов бе журналист в Mediapool и отразяваше опитите на съдия Михайлов да се върне на шефската позиция, която е заемал в миналото.

В статиите си журналистът прави това, което един журналист би трябвало да стори. Описва публичното имуществено състояние на кандидата, а той се оказва нищо по-малко от милионер. След това припомня дали той се ползва с подкрепата на повечето му колеги, припомня мнението на членове на Висшия съдебен съвет за него, както и някои от по-значимите истории в неговата съдийска кариера.

Така Борис Митов стига до извода, че съдия Светлин Михайлов е "скандален", защото името му е било забърквано в "скандални" истории. И други български журналисти са стигали до същия извод по-рано, но това, за щастие, не им е струвало 60 000 лв.

Решението на градския съд е обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Решението на съдия Попова

Поразяващото в решението на съдия Даниела Попова е, че то не се занимава особено с това дали статиите на Митов съдържат неверни и клеветнически твърдения. Сайтът Mediapool е осъден да платили 60 000 лв плюс близо 7000 лв разноски по делото, защото съдия Светлин Михайлов е обиден. А дали припомнянето на факти и реални цитати предсталява обида, съдът отказва да коментира.

Всички възражения на защитата са отхвърлени без нито един аргумент, а всички доводи на ищеца са възприети напълно.

В статиите се припомнят само публично огласени факти и твърдения, свързани с периода, в който Михайлов заемаше поста на председател на СГС.

Като "позорящи за ищеца твърдения" са посочени няколко споменати в статиите обстоятелства: "че е участвал в скандална разработка, че се е радвал на благоразположението на политическа партия докато е бил председател на СГС, че е ползвал откраднат в Германия джип, който е конфискуван у нас, че има неясноти относно начина на генериране на имуществото му, че е взел подкуп в работата си".

От решението на съдия Даниела Попова човек може да стигне до извода, че журналистът си е измислил всички тези неща.

Светлин Михайлов обаче наистина караше откраднат в Германия джип, докато бе председател на Софийския градски съд. И след като се разбра за това, избухна публичен скандал.

Светлин Михайлов е станал част от "скандална разработка", когато сам е разрешил използването на специални разузнавателни средства по публично известната разработка на ДАНС "Галерия", насочена срещу журналисти. Тя предизвика чудовищен публичен скандал по времето на кабинета "Станишев" и продължи години след това.

Доказателства в тази посока са приложени по делото – разсекретени от ДАНС искания за използване на специални разузнавателни средства, върху, които личи подписът на Михайлов , посочен поименно като "председател на Софийски градски съд". Съдия Даниела Попова игнорира това.

Твърдението на Борис Митов, че съдия Михайлов се е радвал на благоразположението на ДПС, се основава както на неофициална информация за отношенията на Михайлов с представители на тази партия, но и на факта, че в миналото той е обсъждан като номинация на същата партия за член на ВСС. Като доказателство в тази посока по делото са приложени журналистически статии от 2007 година

По отношение на твърдението, че Михайлов е взел подкуп, в статиите ясно е посочено, че това се е твърдяло в миналото от члена на Висшия мюсюлмански съвет Ашим Асан, но "тези твърдения така и не доведоха от разследване и съдебно дело". Всичко това е изрично посочено.

От решението на СГС не става ясно защо авторството на всички тези твърдения са приписва на Борис Митов, а не на документи и изказвания на реални участници в публични събития, които той изрично е цитирал.

"Всички изрази, използвани в статиите от техния автор по отношение на Михайлов, съдържат негативно мнение за ищеца, изразено чрез употребата на обидни изрази", пише съдия Попова, но не уточнява къде точно е обидата.

Като обидни се сочат определенията "скандално известен", "скандален милионер", "доказано скандален магистрат". Като обиден за Михайлов е посочен дори изразът "позор за съдебната система", където като автор е тогавашният председател на ВАС и член на Висшия съдебен съвет Константин Пенчев. Той е ясно посочен, а цитатът е очертан.

Този "толкова скандален мандат"

Сред доказателствата по делото срещу Mediapool е приложен и протокол от заседание на ВСС на 1 юли 2009 г. В него е протоколирано следното изказване на Пенчев: "Толкова скандален мандат аз не съм срещал! Тридесет години аз наблюдавам градския съд! И понеже нищо не е доказано, и понеже всичко е като един айсберг, от което огромната част е под водата, а малко се показва отгоре, аз ще спомена защо според Светлин Михайлов, защо според мен неговият първи мандат беше провал, а вторият ще бъде катастрофа за съдебната система."

Тук цитатът в статията съдържа "позор", докато цитатът от протокола на ВСС съдържа "катастрофа", но в статии от 1 юли 2009 г. Пенчев е цитиран от четири медии (Сега, Дневник, Вести, Mediapool) да употребява и двете определения по адрес на мандата на Михайлов.

Съдия Даниела Попова прави опит за критичен анализ на публикациите на Борис Митов:

"Самите заглавия на статиите са провокативни, целят да привлекат вниманието на читателите, като ги насочат към позорящи факти, свързани с публична личност, какъвто безспорно е ищецът. Ясно и недвусмислено е, че описаното в статиите, ще доведе до негативната реакция на обществото, ще създаде изключително трайни и отрицателни емоции у читателите към една личност и ще накърни репутацията му".

Вероятно при всички тези факти и обстоятелства, Борис Митов е трябвало да напише колко авторитетна е фигурата на съдия Светлин Михайлов, какъв интегритет се демонстрира с разрешаването на СРС-та по "Галерия" и карането на краден джип, за да не се плащат близо 67 000 лева на обидения съдия.

Откъде идва съдия Даниела Попова?

Съдия Даниела Попова е командирована в този състав на Софийския градски съд със заповед на председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Преди това Даниела Попова за кратко беше зам.-председател на СРС през 2017 г., когато мнозинството във ВСС около Цацаров назначи за и.д. председател на СРС бившия прокурор Стефан Милев.

През юли м.г. Даниела Попова е избрана за председател на Българската съдийска асоциация (БСА). Това е алтернативната на Съюза на съдиите в България съсловна организация, в която членуват безспорно прочути български магистрати като Богдана Желявска и самия Светлин Михайлов, който е сред нейните учредители.

Даниела Попова оглавява съсловната организация през юли 2021 г., а на 25 октомври е командирована в Софийския градски съд и поема делото. Решава го за по-малко от два месеца и изцяло уважава всички претенции на Михайлов, включително паричните му претенции в пълен размер. Доводите на защитата са напълно игнорирани.

Какво е пропуснал да каже Борис Митов?

В своите статии Борис Митов е пропуснал да припомни някои неща от яркия професионален път на съдия Светлин Михайлов. Най-значимото от тях е, че прочутият български граждански съдия има отношение към един от най-шеметните кариерни скокове в историята на съдебната ни система - повишението на сина на тогавашния член на Висшия съдебен съвет (ВСС) покойния Александър Воденичаров - Асен.

Повишението на Воденичаров – младши бе предложено лично от Светлин Михайлов. Преди това младият съдия беше с едногодишен стаж в Софийския районен съд, но баща му Александър Воденичаров бе влиятелен член на ВСС и декан на Юридическия факултет за Югозападния университет "Н. Рилски", в който "Право" завършиха редица български бизнесмени от прехода и всякакви други инфлуенсъри на местно и национално равнище.

Воденичаров - младши беше назначен в Софийския районен съд без конкурс. Само година след това председателят на градския съд Светлин Михайлов го предлага за повишение в най-влиятелния окръжен съд в страната. И го получава. Някой да вижда нещо скандално?

Самият проф. Воденичаров коментира, че стажът бил "комунистически критерий" и не бил от значение за оценката за качествата на даден магистрат. Запитан какви са все пак атестациите за сина му, той обясняв, че и в Европа нямало утвърдени атестации и критерии за повишение на съдиите.

Ако стандартът от решението на Софийския градски съд бъде приложен към всички български журналисти и граждани, може да не остане някой, който да не бъде осъден, пък било то за припомняне на истината.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

117 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #117

  след такъв 'прецедент' и дани.кир. (Барни Ръбъл) ще добие кyраж да осъди всички неCвинckи медии... :-))

 2. Мазен Кумунис
  #116

  За Медия-та стана, както в максимата "С техните камъни по тяхната глава"! ;)

 3. случайно минаващ
  #115
  Отговор на коментар #32

  И медиапула и пишещите тук неграмотници защитават само това, което им изнася.Много точно определение дава Ст. Цанев "невежествена всезнайковщина".

 4. случайно минаващ
  #114
  Отговор на коментар #16

  Ако беше посочил факти, нямаше да бъде осъден за клевета. Доколкото разбрах, осъден е Митов, сайта "медиапул" и Стояна Георгиева. Всички за клевета. Присъдата е на първа инстанция.

 5. QMTIKVA
  #113

  Съдия Михайлов е не само скандално корумпируем, ами е и взенал подкупи. Той сам, чрез скандалното си поведение е поругал доброто си име. Слаб съдия, скандален, психично мръднал пън. Предизвиквам го да ме намери и да ме съди. Нехранимайкото Михайлов е С.К.А.Н.Д.А.Л.Е.Н. !!

 6. рептилиан
  #112

  Лицето на снимката е опозорено от майка си. Защото го е родила.

 7. рептилиан
  #111
  Отговор на коментар #106

  Научи граматика.

 8. рептилиан
  #110

  Защо на лицето Светлин Михайлов от ДПС главата му е кръгла като пълна месечина? Да не е от много храна?

 9. Отбелязвам
  #109

  Декомунизация и руските подметки в затвора!

 10. И 5 стотински са много ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.