Предупреждение за проливни дъждове в пет области

снимка БГНЕС

“Оранжев код“ за силни валежи е обявен в понеделник за пет области – Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Оттам ще мине през България средиземноморския циклон, който създаде сериозни неприятности в Гърция, преминава над България.

Количеството дъжд в петте области от страната може да надхвърли 50 литра на квадратен метър.

За още 13 области Националния институт по метеорология и хидрология е обявил “жълт код“ за потенциално опасно време - Пловдив, Смолян, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Сливен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Добрич и Силистра.

За останалата част от България, включително София, времето ще е облачно, но дъжд не се очаква.

Валежите в източната половина от страната обаче ще продължат, а в крайните източни райони ще са значителни. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър.

Максималните температури ще са между 16° и 21°, по-ниски в Североизточна България – между 12° и 15°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

В планините ще е предимно облачно и дъждовно. Значителни валежи ще има в Източните Родопи, Странджа и Сакар. Ще духа умерен, временно до силен югоизточен вятър, който след обяд в масивите от Западна България ще се ориентира от северозапад.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?