Предупреждение за силен вятър и поледици в 23 области в страната

Въвежда се ограничение за движението на тежкотоварните камиони по пътищата

Предупреждение за силен вятър и поледици в 23 области в страната

Предупреждение за опасни поледици и валежи от сняг беше обявено за 23 области на страната за 2 март. Първоначално опасността беше от първа степен и беше обявен жълт код, съобщиха от Националния институт по метрология и хидрология към БАН.

По-късно от института актуализираха прогнозата си и вдигнаха с една степен предупреждението за областите София - град, София-област, Пловдив и Хасково. Така за тези райони кодът е оранжев заради опасността от поледици.

Жълт код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич.

За събота предупреждението е от първа степен и е за възможни опасни поледици и валежи от сняг. То обаче обхваща по-малка част от страната.

С повишението на температурите преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд.

В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици.

В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток.

Максимални температури ще са между 3 и 8 градуса, в Северна България и Горнотракийската низина по-ниски между минус 3 и 2 градуса, а в София около 5 градуса.

Опасност от наводнения

Омекването на времето ще предизвика през следващите дни интензивно топене на снега, което ще повиши нивата на много реки в България, обяви хидрологът от НИМХ Георги Кошничаров пред БНР. Според него още тази нощ има вероятност от наводнения около реките по Южното Черноморие. Значителни повишения на речните нива се очакват тази вечер и през нощта и във водосбора на два притока на Арда - Върбица и Крумовица, в долните части от водосборите на Марица и Тунджа и техните притоци, както и в средните части от водосбора на река Струма и нейните Пирински притоци.

В събота по-съществени повишения се очакват в следобедните часове и вечерта във водосборите на софийските реки Владайска, Банкенска и Батова, както и по всичките притоци на река Искър в средното ѝ течение.

В неделя и понеделник снеготопенето ще се забави, но ще се повишат речните нива в средните и долните части на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Струма.

На 7-и и 8-и март отново се очаква интензивно снеготопене, което ще повиши нивата на всички реки с изключение на тези в Южното Черноморие.

От Министерството на околната среда и водите още в четвъртък обявиха мерки за контролирано изпускане на язовири. Над 90 процента са пълни язовирите "Йовковци", "Камчия", "Среченска бара", "Ясна поляна", "Боровица", "Студен кладенец", "Пчелина" и "Тича".

Призиви да не се пътува

Заради очакваните поледици от Министерството на вътрешните работи призоваха през следващите дни хората да не пътуват, ако това не е наложително. Въпреки призивите обаче се очаква трафикът по основните пътища в страната да е интензивен заради трите поредни почивни дни. За това в петък от 16 до 20 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Ограничението ще важи и през последния почивен ден - 5 март (понеделник) от 14 до 20 часа, съобщиха от пътната агенция. Властите призоваха хората да тръгват подготвени за път и да карат изключително внимателно. Предприети са мерки за опесъчаване на магистралите, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков на брифинг в петък.

Вътрешният министър Валентин Радев поясни, че до този момент движението по граничните пунктове е нормално, дежурните екипи имат готовност да поемат очаквания по-засилен трафик през почивните дни. Създадена била организация на за контрол на трафика всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища. Там ще има екипи на Пътна полиция, които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо. Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са Е-79 (София-Кулата), автомагистралите "Струма", "Тракия", "Хемус", пътищата София-Варна, Велико Търново-Русе, както и към големите зимни курорти. На 3 март, когато се отбелязва националният празник на България, проходът "Шипка" ще бъде затворен за коли. Гражданите ще могат да паркират на подходите на специални буферни паркинги. Желаещите да се качат на паметника-костница, ще могат да го направят пеш.

Има готовност при влошаване на пътната обстановка да се прибегне и до временна организация на движението и да се затварят определени участъци или цели пътища до почистването им.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?