Предупреждение за въздушно нападение стресна Пазарджик

Предупреждение "Внимание! Внимание! Въздушно нападение!" съпроводи воя на сирени в 12 часа във вторник в Пазарджик, в часа, когато по традиция България отдава почит на загиналите в национално-освободителните борби. Изумени граждани замръзнаха на място, поглеждайки към небето, без да знаят какво да правят. Телефоните на местните служби и медии прегряха от обаждания с искане за обяснение какво се случва.

Оказа се, че е станала грешка и вместо само вой на сирени, е било пуснато и предупреждението. От Министерството на извънредните ситуации (МИС) побързаха да се извинят на пазарджиклии с обяснението, че причината за гафа е "неспазване на процедурите по оповестяването от дежурния оператор на териториалната дирекция "Гражданска защита", за което ще му бъде потърсена отговорност“.

Началникът на "Гражданска защита" в Пазарджик Кръстю Кичов съобщи, че ще поиска от оперативния дежурен писмено обяснение за случилото се и оставката му.

Гафът със сирената става месец, след като пак в Пазарджик се случи друга стряскаща случка на ръба на гротескното и сериозното. На 20 април градът осъмна с огромно знаме с пречупен кръст, закачено на комина на изоставена фабрика. Бяха нужни близо два дни, докато знамето бъде свалено, защото "героите", които го качили, сложили и бутафорен пакет с жици, наподобяващ взривно устройство.

Знамето се вя достатъчно дълго, докато от МИС, "Гражданска защита" и специализирани полицейски сили решат какво да правят. До момента няма информация да са открити злосторниците, извършили провокацията.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?