Предупреждения за опасни метеорологични явления - вече на сайта на НИМХ

България се включва от 23 март в Европейската система за предупреждения за опасни метеорологични явления "Метеоаларм" и всеки гражданин ще има достъп до информацията в интернет, съобщи директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН Георги Корчев.

Системата изработва цветна карта, на която с четири цвята се обозначава степента на опасност на различни метеорологични явления, поясни зам.-директорът на НИМХ Валери Спиридонов. Предупрежденията са за различни метеорологични явления - валежи и вятър над определена граница, опасни за здравето на хората температури - минимални и максимални, поледица, лоша видимост - с други думи всички важни за населението метеорологични явления, които биха довели до щети и затруднения във всекидневието.

Зеленият цвят на картата означава, че няма опасно метеорологично явление, жълтият - че трябва да се обърне внимание, оранжевият цвят сигнализира за доста опасна ситуация, а червеният - има опасност от жертви и големи щети за населението, уточни зам.-директорът на НИМХ.

Достъпът до картата ще бъде свободен на сайта на института от 23 март, а стандартът за предупрежденията за опасни явления е за два дни - за 24 часа.

На българската карта, за съответните райони на страната, със символи, освен с цветовото предупреждение, ще бъдат показвани опасните метеорологични явления, които се очакват на даденото място, посочи Георги Корчев. Тази информация ще бъде за всяка област, допълни той.

Споделяне

Още от България