Предупреждения за опасност от неконтролиран ръст на бюджетния дефицит

Съществува реален риск в следващите пет години бюджетният дефицит на България да бъде на трудно контролируеми равнища, при положение, че прогнозите за икономически растеж не се сбъднат. Прогнозата направи директорът на Института за икономическа политика (ИИП) Калин Маринов в понеделник в рамките на организирана от института и фондация "Фридрих Еберт" дискусия.

В момента има заложена прогноза за икономически растеж от 3.6%, която не особено реалистична, коментира той. По думите му съществува риск, дори и този растеж да се реализира, данъчните постъпления да стигнат, за да компенсират нарастващия дефицит.

Според икономиста при това положение трябва да бъдат предприети дълго отлаганите реформи в пенсионната и здравната системи, дори в първия момент да са свързани с отпускането на допълнителни средства.

Смятам, че бюджетният дефицит през следващата година няма да намалее в големи граници в сравнение с тазгодишния. Моето предвиждане е, че ще остане непроменен, прогнозира Маринов. Това обаче ще се случи при икономически растеж в рамките на 1-3%, който да движи икономиката. През тази година икономическият растеж ще бъде почти нулев или съвсем малко положителен и дефицитът нараства малко, посочи икономистът.

Липсата на реформи в здравната, социалната и пенсионната системи ще попречи на България да има балансиран бюджет, без значение какви намаления в него се правят, смята икономистът.

Според него дори да бъдат направени значителни съкращения на разходите през 2011 г. и да се постигне балансиран бюджет или бюджет с нисък дефицит, то въпросът с реформите в трите сектора ще стои на дневен ред след две или три години, когато възможностите за фискални рестрикции ще бъдат ограничени.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?