Четири области в страната с "оранжев" код и седем - с "жълт"

Предупреждения за опасност от внезапни локални наводнения

Предупреждения за опасност от внезапни локални наводнения

За понеделник в четири области в страната е обявен "оранжев" код за дъжд и в седем области - "жълт", предупреждават от Министерството на околната среда и водите.

От ведомството предупреждават, че предвид динамичната метеорологична обстановка съществува риск от локални, внезапни наводнения.

По данни и прогнози на НИМХ през нощта в Западна България, а в понеделник - и в Централна, ще има валежи. В Северозападна България валежите ще достигнат до 30-50 л/кв. м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и 35 л/кв. метър.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и с по-слаба интензивност ще са в североизточните райони.

Сумарните очаквани количества са между 15 и 25 л/кв. м, като на места в Централна и в Западна България може да достигнат и до около 50 л/кв. метър.

През нощта срещу 15 септември и през целия ден ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв. м. В областите Видин, Монтана, Враца и София-област е обявен "оранжев" код за дъжд.

Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето е опасно. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания, предупреждават от МОСВ.

В други седем области за утре е обявен "жълт" код за дъжд - в Плевен, Ловеч, Пловдив, София-град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв. м.

Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание. От ведомството предупреждават да се следят прогнозите за времето и да не се поема излишен риск при работа на открито.

На базата на метеорологичната и хидрологичната обстановка, още в неделя следобед и привечер се очаква повишение на речните нива в Западна България. През нощта срещу понеделник, както и утре през деня, се очаква увеличение на речния отток в Западна и в Централна България, като по-съществено ще се повишават нивата на реките предимно в Северозападна България.

Във вторник ще се запази тенденцията към повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат те на отделни места в Централна и в Западна България.

За периода 15-17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), в горното течение на Марица и съответните притоци, в басейните на реките Места и Струма.

Споделяне

Още от България