Предвид разпространявани неверни твърдения. Прокуратурата пусна снимки на колекцията на Божков

Експерти от Германия и Италия ще правят оценка на антиките

За да разсее съмненията около съдбата на античната колекция на хазартния бос Васил Божков, прокуратурата пусна няколко снимки на ценни предмети, съхранявани във витрини в Националния исторически музей (НИМ). Кадрите идват след няколко месеца твърдения от страна на бизнесмена, че един от античните ритони се е появил на свободния пазар малко след като е бил иззет от разследващите.

Неверни твърдения

В съобщението си прокуратурата пише, че публикуваните снимки и видео от НИМ се пускат, за да се разсеят "упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения", както и с цел да се осигури прозрачност на работата на разследващите.

"Наблюдаващите делото прокурори, съгласно НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства", пишат от държавното обвинение.

Колко точно?

На снимките и видеото всъщност са показани малка част от иззетите при претърсванията ценни предмети. От държавното обвинение вече обявиха, че са събрали 6778 ценни предмета. Публикувани са общо 9 снимки и 1 видеозапис. На повечето се акцентира на ритоните, но не става ясно дали е заснет и този, за който Божков твърдеше, че е пуснат за продажба.

Засега не е ясно каква ще е по-нататъшната съдба на ценностите и къде е останалата част от тях. Преди няколко седмици от прокуратурата обявиха, че ще се опитат да я конфискуват в полза на държавата. Как точно, засега не е ясно.

Междувременно служители на Божков, отговаряли за частния му музей, обявиха, че при изземването на предметите са извършени нарушения и бройката, обявена от прокуратурата, не отговаря на реалността.

Международни експерти

Колекцията ще бъде оценена от международни експерти, твърдят още от държавното обвинение. Те посочват, че ще искат "съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на "Нове Интернал" ЕООД в София, предмети с белезите на културно-исторически ценности". Водят се разговори с археолози от Германия и Италия.

"С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз. Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности", пише още прокуратурата.

Само талибаните правят така

Божков, който месеци наред се укрива в Дубай, твърди, че властите демонстрират варварско отношение към културно-историческо наследство от световно значение.

"Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които в момента се разпореждат с България", написа той преди няколко месеца.

У нас бизнесменът е редица обвинения – от ръководене на престъпна група до изнасилвания и поръчкови убийства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?