Предвидените от актуализацията пари няма да се отпускат без реформи

Няма да бъдат отпуснати допълнителни средства от заложената увеличена разходна част в актуализацията на бюджета за тази година, ако не бъдат извършени наложителните структурни реформи, закани се вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Според проекта за актуализация, който в петък бе внесен в Народното събрание, Министерският съвет предлага да се увеличи разходната част целево с около 880 млн. лв., да се коригира приходната част надолу и бюджетът да се върже с пари от фискалния резерв при бюджетен дефицит в края на годината от 3.3 млрд. лв. или 4.8% от БВП. В бюджета в момента е заложен дефицит от 0.7%.

Едновременно с това ще се извършат съкращения на административните плащания с 20%, а увеличените разходи ще са за социални нужди, за разплащане по договори с бизнеса, за инфраструктурни проекти, за субсидии за тютюнопроизводителите.

Плюсовете на нашата актуализация в сравнение с актуализацията на бюджетите на редица страни от ЕС, извършени заради кризата, са, че не намаляваме заплатите и не вдигаме данъците, каза Дянков в неделя по време на семинар за журналисти.

Според министъра тактиката за справяне с кризата предвижда някои основни бюджетни мерки, някои от които ние сме избегнали. Първата е намаляване на социалните плащания, на заплатите и пенсиите. В Румъния заплатите бяха намалени с 25%, в Гърция – със 17%, Испания – с 5%, Великобритания предлага също 5% отрязване на държавните възнаграждения. Това ние не възприехме при нашата актуализация на бюджета, каза Дянков и обеща да не се допуска подобна мярка.

Втората мярка е увеличение на данъците. Това също не е приемливо, защото веднъж вдигнати, данъците трудно биват снижени в следващите години, а и правителствата свикват да харчат повече. Дянков посочи, че в 10 страни са били вдигнати данъците – Гърция вдигна ДДС на 24%, Испания, Великобритания, Швеция, Германия, Латвия и Естония вдигнаха преките данъци. По-високото облагане удължава кризата с 1-2 години, обясни министърът.

Ако актуализацията бъде успешна у нас, тя ще има два други успеха – запазени заплати и данъци.

Третата мяра е намаляване на разходите. Дянков каза, че разходите на администрацията се свиват с 840 млн. лв., което е около 1.2-1.3 млн. лв. Той отбеляза, че ръст на заплатите е регистриран в съдебната система, заради преведените от миналата година 28 млн. лв. премии, и в общините. Щом общините могат да си позволят увеличение на заплати, няма да фалират при трансферите за тях с 15%, каза той.

Последната мярка са финансовите стимули за бизнеса. В актуализацията на бюджета се предвижда да се дадат 118 млн. лв. От Министерството на финансите чрез Банката за развитие плюс нейните привлечени средства от 400 млн. лв. за разплащане по договорите с бизнеса, 200 млн. лв. са за инфраструктурни проекти, 116 млн. лв. - за тютюноппроизводителите, 142 млн. лв. за социални разходи.

Срещу тези пари искам реформи, постави ултиматум Дянков и каза, че до есенната сесия на парламента трябва да е готова пенсионната реформа и да се реши въпросът с алтернативната заетост на производителите на тютюн, защото това е последната година, когато те по изключение получават субсидии.

Според министъра заложеният бюджетен дефицит реално няма да бъде толкова голям, но по-добре да имаме песимистичен бюджет, отколкото да има непредвидени изненади.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?