Предвижда се вдигане на заплатите в психиатричните болници

Предвижда се вдигане на заплатите в психиатричните болници

За подобряване на качеството на лечение в психиатрични болници се предвижда вдигане на заплатите на медицинския им персонал и с пари от европейските програми да се финансира специализацията на лекарите психиатри, съобщи здравния министър Петър Москов в парламента.

Коментарът му бе по повод инцидента в Държавната психиатрична болница в Курило, когато при побой между пациенти бе тежко ранен един от лекарите - д-р Илко Иларионов, който по-късно почина то травмите.

Министерството на здравеопазването е взело мерки и води преговори със Столичната община за пребазиране на Държавната психиатрична болница на територията на София, обясни Москов.

"Там битовите условия по същество са недобри. Назначаваме лекари специализанти по психиатрия, като в момента оформяме възможността финансирането да върви по линия на европейските програмни проекти. Има специфични програми, заедно с Министерството на социалните грижи правим това. Към момента за обучение по специалност „Психиатрия“ са записани 112 лекари, от които специализират 55. Това е от гледна точка на попълване на кадровия потенциал с психиатри, което не е лесно", заяви Москов, цитиран от БНР в петък.

"Възнагражденията на работещите медицински специалисти в държавни психиатрични болници ще се увеличат с оглед повишаване на мотивацията и задържането им там. Разбира се, това няма да е с огромен порядък, но ще тръгнем по този път. Има заделен ресурс за това. И в правилника за устройството на дейността на вътрешния ред на всяко конкретно лечебно заведение за стационарна психиатрична помощ, ще бъдат разписани подробни правила и процедури за съпровождане и обслужване на пациенти, съответно от  медицински стандарт "Психиатрия", каза още здравният министър.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?