Предвижда се затвор и за превозвачи и продавачи на незаконно добити въглища

Предвижда се затвор и за превозвачи и продавачи на незаконно добити въглища

Правителството одобри в сряда промени в Наказателния кодекс, предвиждащи глоба и затвор не само за лицата, които добиват незаконно подземни богатства, но и тези, които ги превозват, съхраняват и продават, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Ведомството инициира инкриминиращите текстове основно заради незаконното копаене за въглища в рудници в Перник, което застраши домове в центъра на града и сгради бяха евакуирани заради пропадане на почвите.

Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Те предвиждат незаконен добив на подземни богатства без предоставена концесия да се наказва с до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства.

Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други, допълниха от ведомството.

Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително, когато добивът е по поръчка на организирана престъпна група, представлява опасен рецидив и когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

От Министерството на енергетиката, което отговаря за контрола върху търсенето, проучването и добива на подземни богатства, посочва, че незаконният добив в този сектор е един от основните проблеми, причиняващи както преки вреди за държавата, така и проблеми, свързани с опазването на околната среда, горите и земеделските земи.

Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно, допълват от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес