Предвижда се затвор и за превозвачи и продавачи на незаконно добити въглища

Предвижда се затвор и за превозвачи и продавачи на незаконно добити въглища

Правителството одобри в сряда промени в Наказателния кодекс, предвиждащи глоба и затвор не само за лицата, които добиват незаконно подземни богатства, но и тези, които ги превозват, съхраняват и продават, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Ведомството инициира инкриминиращите текстове основно заради незаконното копаене за въглища в рудници в Перник, което застраши домове в центъра на града и сгради бяха евакуирани заради пропадане на почвите.

Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Те предвиждат незаконен добив на подземни богатства без предоставена концесия да се наказва с до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства.

Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други, допълниха от ведомството.

Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително, когато добивът е по поръчка на организирана престъпна група, представлява опасен рецидив и когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

От Министерството на енергетиката, което отговаря за контрола върху търсенето, проучването и добива на подземни богатства, посочва, че незаконният добив в този сектор е един от основните проблеми, причиняващи както преки вреди за държавата, така и проблеми, свързани с опазването на околната среда, горите и земеделските земи.

Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно, допълват от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?