Предвиждат се отделни щандове за био, свежи и традиционни зеленчуци

Предвиждат се отделни щандове за био, свежи и традиционни зеленчуци

Биопродуктите, свежите плодове и зеленчуци и традиционният зарзават ще бъдат организирани на отделни щандове в търговските вериги, а заведенията, които приготвят храната си от екологични и натурални продукти ще получат "зелена" звезда. Това предвиждат промени в Наредбата за правилата за прилагане на биологично производство, които са били обсъдени в петък от зам.-министрите на земеделието Бюрхан Абазов и на туризма Бранимир Ботев на среща с туристически организации във Варна, съобщиха от агроведомството.

Така потребителите ще могат да правят своят информиран избор между трите групи продукти в търговските вериги, коментира Абазов, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Ботев пък обяснява, че "зелената" звезда за туристическите обекти ще дава допълнителен авторитет за привличане на повече клиенти.

Предстои двете министерства да "изчистят" критериите, по които ще бъдат включени продуктите в категорията "зелена" звезда, обясни земеделският зам.-министър.

Представителите на туристическия бранш предложили в критерия за получаване на "зелена" звезда да влезе и използването на натурално българска продукция, за да се стимулира родното производство.

Бюрхан Абазов се е ангажирал, че земеделското ведомство ще търси начини да осигури най-прекият път за българските производители до търговските обекти, за да могат те директно да предлагат продуктите си. С този ход ще се повлияе на тенденцията 90% от биопродуктите, които се произвеждат в страната ни, да се изнасят зад граница, се посочва в съобщението на агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес