Предявено е най-тежкото обвинение за убийството на Белнейски

Предявено е най-тежкото обвинение за убийството на Белнейски

В убийството с особена жестокост и по особено мъчителен начин на сестрите Белнейски бе обвинен в петък 29-годишния Лазар Колев от Пазарджик. Властите са предоставили като доказателство на неговия адвокат единствено сравнителна ДНК-експертиза на генетичния материал, открит по телата на двете сестри. Защитникът по делото Марин Марковски заяви, че клиентът му е нарочен за "изкупителна жертва" и изрази съмнение в достоверността на експертизата.

Документът е изготвен през 2008 г., а данните са събрани след ексхумацията на жертвите. Адвокатът заяви, че експертизата вероятно е манипулирана, защото Колев е дал генетичен материал още през 2006 г.

От Националната следствена служба отказват да коментират публично събраните доказателства. Издирват се още двама души, на които се очаква да бъдат повдигнати обвинение за съучастие.

Лазар Колев е сочен за единствения физически извършител на престъплението

В момента 29-годишния мъж излежава четиригодишна присъда за кражба. Тя е наложена преди убийството на Белнейски. На фаталния 28 януари 2006 г. той обаче не е бил в затвора.

Окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов допълни, че Колев има и наложена присъда за изнасилване.

"Следователят ми каза, че засега не желаят да предявят останалите доказателства. Аз подадох възражение. По тази сравнителна експертиза е работено през 2008 г. Тя е готова през 2009 г. За мен е необяснимо как едва сега започват да никнат тези експертизи", каза Марковски.

Той изнесе информация, че неговият подзащитен доброволно е дал генетичен материал "натривка от устата" през 2006 г., а властите са разполагали с "епидермис под ноктите на едното момиче и влагалищен секрет без да се говори за сперма".

По думите на Марковски разследващите вече са обявили на Колев, че той си съчинява "фалшиво алиби" за деня на трагедията. "Алибито се изгражда въз основа на представени доказателства, но в нашия случай ние такива не сме получили. Той е обвинен, защото е удобен, а и през този ден не е бил в затвора. Не са знаели кой да обвинят и са се чудили какво да направят по това дело. За мен той е изкупителна жертва", каза още адвокатът.

По делото досега бяха направени две основни експертизи в България, които се оказаха напълно противоречиви. Първата показа, че двете момичета са умъртвени след побой с камъни, а преди това са били изнасилени. Според втората експертиза те са починали вследствие на удар с автомобил, а изнасилването е било инцеснирано. 

От участвалите до сега в разследването, единственият, който взе отношение по случващото, бе бившият шеф на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев, по чието време стана убийството на момичета. Пред БНР той заяви, че е сигурен във вината на Лазар Колев и добави, че същото мислят и в прокуратурата.

Жоро Стоицев напусна ОДП-Пазарджик след като двама подчинени му полицаи, стреляки за развлечение, убиха гъбар, и след безуспешно разследване на смъртта на Белнейски и обвиненията, че полицията е събрала некадърно данни от местопрестъплението. Въпреки това той бе повишен от бившия вътрешен министър Румен Петков до зам.-шеф на секретната дирекция "Оперативно издирване" в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България