Преференциална листа с нисък праг

Преференциална листа с нисък праг
Единият от вариантите за промени в избирателната система, разглеждан от БСП, е въвеждане на преференциална листа за гласуване с увеличени преференции и намален праг за влизане в парламента. Това съобщи в неделя пред БНР Ангел Найденов, председател на парламентарната група на БСП.

Предложението за въвеждане на листи, подобни на тези, с които се гласува за избора на представители на България в Европейския съюз и при които избирателят можеше да посочва един предпочетен кандидат и при 15 на сто подкрепа мажоритарният избор се вземаше предвид, се дискутира отдавна. Парламентарно представените политически сили обаче все не постигат консенсус за точната форма на листата, която ще позволява на гражданите мажоритарен избор на депутати.

Найденов обясни, че БСП няма притеснения да се отпуснат повече преференциални места в листата и по-нисък праг, тъй като "процедурите по номинация и утвърждаване на кандидатите от името на БСП в най-голяма степен отговарят на критериите за мажоритарност.

Той обаче напомни, че промените зависят доколко ще има съгласието между парламентарно представените политически формации.

Досега идеята за преференциалните листи е подкрепена от партньора на БСП в управлението НДСВ.

"Имаше още една зона на съгласие между политическите партии и това е необходимостта от промени. Не просто да говорим за тях, а необходимостта от реални стъпки, доколкото всички си даваме сметка за голямото недоверие, което съществува сред българските граждани към

политика, политици и предизборни програми, съответно апатията, разочарованието, което съществува. За да бъдат преодолени, за да се върне интересът на българските граждани към изборите и съответно към политическите формации, естествено, че трябва да бъдат направени тези реални стъпки", каза още червеният представител.

Найденов, който е и говорител на БСП, обясни, че във вторник на Изпълнителното бюро на червените, ще се разгледа предложение за промени в Закона за политическите партии, което ще засегне териториалното представителство на партиите, както и прозрачността при финансирането на политическите сили. Предвижда се още да се направят промени в Закона за Сметната палата, които да увеличат правомощията на одитната институция за контрол върху финансите на политическите партии. Планира се "въвеждане на една сметка, която да бъде предмет на контрол тогава, когато се провеждат и предизборните кампании", каза Ангел Найденов. Той допълни, че се разглеждат вариантите за увеличаване на държавата субсидия и съответно ограничаване на даренията.

Висшият представител на левицата припомни, че ще се внесат и промени в Закона за адресната регистрация, с които ще има "активна регистрация, "която ще позволи яснота по отношение на хората, които ще участват в изборите и да се изчистят фантомите от избирателните списъци".

Споделяне

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?