Министър Драгомир Стойнев ще заложи на диалогичност

Преглед на лобистките енергийни закони, без рекет за бизнеса

Асен Василев и Драгомир Стойнев, сн. БГНЕС

Пълно преразглеждане на внесени и приети лобистки закони в областта на енергетиката, без шоково поскъпване на тока и постоянно отворени врати за бизнеса, който няма да бъде рекетиран и натискан, а ще му се помага да отваря нови работни места. Такава заявка направи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при приемането на поста след одобрението на кабинета “Орешарски“ от парламента в сряда.

 

Той поиска разумно време да се запознае с проблемите в енергетиката и икономиката, тъй като “грешно разбраният проблем води до грешни решения“. Още в първия си работен ден Стойнев ще се срещне с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, за да обсъдят планираната промяна в модела на ценообразуване в електроенергетиката, както и с шефа на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Михаил Андонов. Министърът обаче заяви, че “няма как да се случи исканото шоково поскъпване на тока“.

 

Стойнев потвърди казаното предишния ден от Харитонова, че няма да има промяна на цената на тока от 1 юли, като целта е запазването ѝ и от по-късната дата. Поиска време да се запознае със законодателните промени, предлагани от предшественика му, за да се прецени кои от тях да бъдат подкрепени и да се придвижат към парламента.

 

Голяма част от представените във в вторник препоръки на Еврокомисия и Световната банка за реформи в енергетиката вече присъстват в плана “Орещарски“, каза още Стойнев. Той декларира, че няма конфликт на интереси в областта на енергетиката и че е против от енергетиката да се вадят политически дивиденти.

 

За подновяването на строежа на АЕЦ “Белене“ коментира, че трябва да се направи анализ на техническата му част, както и на енергийното потребление в региона, за да се структурира проектът по успешен начин.

 

“Ще се запозная в работата на всеки един от ръководителите в държавните енергийни дружества, за да се прецени дали си е вършил работата или ще бъде отстранен“, заяви министърът.

 

“Амбицирани сме да изведем България от кризата. Сега всеки предприемач може да е сигурен, че държавата няма да го рекетира и да оказва натиск. Отворена ми е вратата за всеки бизнесмен, защото целта ми е отварянето на нови работни места“, заяви още Стойнев.

 

Трудно е, но от работа не се плаша от предизвикателствата, на държавата ѝ трябват отговорни хора, каза министърът, попитан дали се чувства подготвен да ръководи тежки ресори като енергетиката и икономиката, които в момента са в тежка криза. Стойнев първоначално бе спряган за социален министър, понеже като депутат в предишния парламент беше председател на комисията по труда и социалната политика. Той каза още, че ще има още няколко срещи с Асен Василев, за да се запознае с проблемите в енергетиката и даде заявка за диалогичност.

 

До няколко дни ще е ясен политическият кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката, от което премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще отдели туризма в агенция. В момента “туристическата“ част от ведомството е базирана в Пловдив като част от експеримента на предишния кабинет част от държавната администрация да бъде изместена в големите областни градове.

 

Отиващият си министър поздрави наследника си за смелостта да поеме ведомството и изрази надежда, че оставя сектора в малко по-добро състояние от завареното. Като свое най-голямо удовлетворени през двата месеца на поста Василев посочи работата на обществения енергиен съвет, а като най-големия проблем – големият финансов и производствен дисбаланс в енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?