Преглед в София на пациент от Хасково през 5G мрежа показа "Теленор"

Медицински преглед, извършен от София през интернет на пациент, намиращ се в Хасково, демонстрира в понеделник възможностите на новото поколение 5G мобилна мрежа, която телекомът "Теленор" започва да тества.

Дистанционният преглед между Хасково и София

Проф. д-р Асен Балтов, директор на болница "Пирогов“, пък провери какво е да прегледа през виртуална реалност, докато е в централата на компанията в София, пациент, приет от проф. д-р Диян Енчев, в травматологичния комплекс на самото здравно заведение. Тестовете бяха наблюдавани и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Проф. Балтов преглежда с очила за виртуална реалност

Пред журналисти бе извършен и първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас между директора на телекома Джейсън Кинг и Росен Желязков и актьора Башар Рахал. Тримата размениха идеи за следващите локации за 5G тестове.

Желязков, Кинг и Рахал си поговориха през следващото поколение мобилна мрежа

Това е първият от серията практически 5G тестове, които "Теленор" ще извърши в България през следващите месеци, след като получи тестови спектър. С такива се сдобиха и двамата конкуренти от А1 и "Виваком". В началото на юли А1 обяви старта на своите проверки на възможностите за новото поколение мобилна мрежа в най-атрактивния сегмент – гледането на телевизия онлайн.

От "Теленор" обявиха, че ще проведат демонстрации на различни места в страната за това как отговаря 5G технологията на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата. Тестовете ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще са публично достъпни. За целта ще се използва оборудване на китайската компанията "Хуавей" (Huawei), която попадна под ударите на американски санкции заради подозрения в шпионаж. Фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни локации, ще изпробва възможностите на мрежата.

"Вярваме, че инвестициите в развитието на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на е-обществото в България. Тя ще окаже положително влияние върху дигиталната трансформация и бъдещето на бизнеса. С появата на тази технология от ново поколение ще положим основата за създаването на напълно нови услуги и бизнес модели, от които да се възползват нашите клиенти", каза Джейсън Кинг. Според него наличността на спектъра, приемливите цени и съществената либерализация на регулациите за изграждане на новата мрежа, са това, от което индустрията има нужда.

"5G е революция за икономиката, индустрията, обществото, за хората. Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи – разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с редукция на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от крайния потребител и намаляване на административната тежест", каза на свой ред транспортният министър. По думите му технологията от пето поколение ще бъде ускорителят за промяна на обществата.

"Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места", смята проф. Балтов.

Гостите на събитието имаха възможността сами да направят реален тест на скоростта на 5G технологията и да видят демонстрация на онлайн гейминг през 5G, както и едновременен стрийминг на 16 Full HD видеа.

Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията, спрямо достъпните днес, са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката, допълват от "Теленор".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?