Преглеждат се миноритарните държавни дялове за листване на борсата

Служебният икономически министър Теодор Седларски даде старт на фондовата борса.

В момента се преглежда списък с всички предприятия с миноритарно държавно участие, които могат да получат ресурс през борсата, заяви служебният икономически министър Теодор Седларски, който в четвъртък обсъди с ръководството на Българската фондова борса възможностите за финансиране на компании с държавно участие през капиталовия пазар.

"Може да започнем процедура за тяхното листване на борсата, за мен това е удачно решение“, каза той, цитиран от пресцентъра си.

Седларски даде старт на борсовата търговия и посочи, че "повишаването на борсовите индекси и впечатляващият ръст от 34% на SOFIX е сигнал за съживяването на българската икономика“. По думите му ще се работи за привличането на повече внимание към българския капиталов пазар.

Служебният министър обясни, че се работи по алтернативна платформа за борсова търговия, на която малки и средни предприятия да могат да набират финансов ресурс. "Става дума за първостартираща платформа, на която те ще могат да се търгуват при облекчени условия и когато наберат скорост да излязат на големия пазар“, допълни Седларски.

Такава цел присъства и в предизборната програма на БСП. Левицата предвижда създаване на отделен сегмент за малките и средните предприятия на Българската фондова борса, чрез който малки бързоразвиващи се фирми, без дълга финансова история, да могат да набират капитал чрез опростена процедура, без проспект за публично предлагане и без да имат статут на публични дружества.

Споделяне

Още от Бизнес