Преговаряме с ЕС за повече български лозя


7 юни 2001

Съветът по европейска интеграция при Министерски съвет прие на заседанието си на 7 юни позициите по три глави за преговори на България с ЕС - Земеделие, Свободно движение на хора и Социална политика и заетост, съобщи Владимир Кисьов, главен преговарящ и заместник-министър на външните работи.

В позицията по глава "Земеделие" се залага само едни преходен период, посочи министърът на земеделието Венцислав Върбанов. Той е тригодишен и в него ще се отстоява възможността страната да разширява площите си с лозя.

Според министър Върбанов през миналата година са създадени 20 хиляди декара нови лозя. В момента страната има 130 хиляди хектара лозя, а иска да достигне 190 хиляди хектара. Липсата на капитали и раздробеността на земята затрудняват възстановяването на лозовите масиви, добави министърът на земеделието.

За главата Свободно движение на хора българската страна няма да предлага преходен период, тъй като приема, че българското законодателство в значителна степен е хармонизирано с европейското, каза министърът на труда и социалната политика Иван Нейков. По отношение правото на гласуване обаче трябва да бъде създадена уредба за избори на европейски парламент, която ще влезе в действие в момента на присъединяването на България към ЕС, добави той.

България полага усилия да бъде изработена обща позиция на всички страни-кандидатки за членство в Евросъюза по проблема за свободното движение на работници в страните-членки, посочи министър Нейков. Въпросът ще се обсъжда и на среща в Женева на министрите на труда на страните -кандидатки, на която България ще е домакин. Прогнозите показват, че до 2050 г. на Европа ще ѝ трябват над 100 млн. работници от трети страни, каза заместник-министърът на външните работи Владимир Кисьов.

За Главата Социална политика и заетост се предлага един деветгодишен преходен период /до 2016 г./ по отношение на директивата за минимално съдържание на катран в цигарите, информира министър Нейков. Този период е необходим, за да бъдат направени нужните инвестиции за преструктурирането на сортовете тютюни, за агротехниката и за модернизацията на производствените мощности, добави той.

Предвижда се намаление на катрана в цигарите с по 1 милиграм на всеки 3 години, каза Иван Нейков. В момента в България се произвеждат цигари и с над 20 милиграма катран, а нормата е 14 милиграма, добави Владимир Кисьов.

Експертният съвет при Фонд "Тютюн" разработи нова стратегия за развитие на тютюнопроизводството, отбеляза земеделският министър Венцислав Върбанов. Ще бъде запазено експортното ориентиране на ориенталските тютюни и ще бъде подменен сортовият състав на широколистните тютюни. Вече има разработени по нова технология и с нови качества сортове тютюни, които отговарят на европейските стандарти, добави той.

Споделяне

Още от Европа