Преговаряме с МВФ за заем срещу кризата?

Преговаряме с МВФ за заем срещу кризата?

България може да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на заем в подкрепа на стабилизационната политика на страната срещу последиците от икономическата криза. Това прогнозира вестник "Уолстрийт джърнъл", на когото се позовава радио Дойче Веле в понеделник. Поводът за прогнозата на изданието е редовната пролетна мисия на експерти на МВФ, които са от една седмица в София и завършват работата си в сряда.

Вестникът се пита дали рутинната мисия на фонда няма да прерасне в нещо повече - начало на преговори за заем от институцията, както се наложи това да направят ред източноевропейски държави.

Според изданието растящата финансова роля на МВФ в Източна Европа, а и влошените данни за икономическото развитие на България правят евентуален заем за страната много вероятен.

Прогнозите на анализаторите от МВФ, Световната банка и от частния сектор в САЩ са все по-песимистични, припомня "Уолстрийт джърнъл". За България те предвиждат нулев икономически растеж през 2009 година, голямо нарастване на броя на необслужваните кредити, трудности с финансирането на дефицита по текущата сметка и нарастване на безработицата.

Фондът вероятно ще раздаде заеми на практика на всяка държава в Източна Европа, пише още вестникът. Ситуацията в България, според американската финансова медия, се влошава. Кредитите в България са толкова затегнати, че някои компании прибягват до бартерни сделки, продължава изданието. Петте години на икономически бум в България свършиха. Вносът е намалял с 32% само през първите два месеца на годината, показвайки срив в търсенето, аргументира се още "Уолстрийт джърнъл".

Със своите заеми за Източна Европа МВФ се опитва да поддържа тъкмо търсенето на новите пазари в региона, сочи вестникът.

Възможностите за заем са няколко, сред тях са старите стенбай кредитни споразумения, към които има прикачени условия за определена финансова и фискална политика. Или новият тип гъвкав кредит, който фондът отпуска при значително смекчени условия, но само на държави с доказано добри постижения на финансово-икономическата им политика.

"Уолстрийт джърнъл" не е първото място, откъдето се чуват предположения за сключване на заем в МВФ от страна на България. Вътре в страната още преди месеци бившият финансов министър от правителството на НДСВ Милен Велчев предложи страната ни да сключи ново предпазно споразумение с фонда. Велчев е подкрепян и от други икономисти. Срещу това предложение решително застава финансовият министър Пламен Орешарски, според когото нямаме нужда от заем, а и в ситуация, когато след няколко месеца ще има ново правителство, то не трябва да е обременено от заеми, сключени от отиващия си кабинет. Тази позиция бе отстоявана до неотдавна, но на фона на влошените показатели за изпълнението на бюджета за първото тримесечие не е ясно дали Орешарски няма да промени мнението си.

Според "Уолстрийт джърнъл" не всички анализатори в САЩ смятат, че лесните пари от МВФ са добро средство да се решават проблемите. Някои казват, че такива заеми могат да имат деморализиращ ефект. Бързо преминаване към еврото, според тях, е много по-добро решение за държавите от Източна Европа.

Споделяне

Още от Бизнес