Преговаряме с Турция за разделяне на договора “ток срещу инфраструктура”

България е предложила на Турция междуправителственото споразумение от 1998 г. “ток срещу инфраструктура” да се раздели на три отделни документа. Това съобщи в четвъртък зам.-енергийният министър Илко Йоцев след представянето на потенциални хидроенергийни проекти, които могат да се реализират у нас.

Договорът, който подписаха през ноември 1998 г. премиерите на България и Турция Иван Костов и Месут Йълмъз и обвързваше износа на ток за Анкара с пускането на турски фирми в инфраструктурните проекти за изграждането на хидрокаскадата “Горна Арда” и отсечката Оризово-Капитан Андреево от автомагистрала “Марица”, фактически не работи от април 2003 г. Тогава южната ни съседка прекрати доставките на български ток заради това, че избраната турска фирма “Джейлан холдинг” не бе допусната реално като изпълнител на  “Горна Арда”, заради обявяването ѝ във финансова несъстоятелност и последващото прилагане на оздравителен план. Междуправителствения документ все още е в замразено положение, заради разминаване на интересите на двете държави.

Започнали са обаче преговори по актуализиране на документа, така че ако се стигне до отделни споразумения, те да отговарят на съвременните икономически условия и на интересите на държавите. Възможни са всякакви варианти – да има три нови договора или да се разберем само за тока, каза Йоцев. Когато се е подписвало споразумението България не е била на път да стане част от Обединената енергийна система (ОЕС) на Европейската общност, нито Турция е имала интерес тя да влезе в тази мрежа. Сега реалностите са променени, Анкара се стреми да стане част на ОЕС, което е лесно изпълнимо през България. Това ми дава шансове да мисля ще се се споразумеем, допълни зам.-министърът.

Според Илко Йоцев ще се търси оптималния вариант за предоговаряне на документа от преди почти 7 години, така че да се даде “зелена светлина” на “Горна Арда”. Този проект е от изключително значение за България, заради върховата електроенрегия, която ще се произвежда, отбеляза той.  При всички положения няма да се обвързват трите аспекта на споразумението – експорта на ток, каскодото и пътната отсечка, както е в момента, обясни зам.-министърът. По думите му предстоят поредица от срещи с турската страна, на които ще се преговаря по-конкретно по документа от 1998 г.

В резултат на политическите договорки ще стане ясна съдбата на хидроенергийната компания “Горда Арда”. Това каза Николай Наумов, изпълнителен директор на смесеното българо-турско дружество, създадено между НЕК и “Джейлан България” за реализацията на каскадата. За юни е предвидено да се свика отложеното преди около три месеца общо събрание на джойнт венчъра, допълни Илко Йоцев. Дневният му ред ще е според постигнатите договорки между София и Анкара, отбеляза Наумов.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?