Преговарящите в Германия са близо до споразумение за събирането на бежански семейства

Малу Драйер и лидерът на ГСДП Мартин Шулц

Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел и социалдемократите са близо до преодоляване на основен препъникамък в преговорите за съставяне на ново коалиционно правителство, заяви в понеделник висш представител на социалдемократите в преговорите, цитиран от Ройтерс.

Консерваторите и социалдемократите се опитват да постигнат споразумение по сложния въпрос за събирането на семействата на кандидатите за убежище, на които е разрешено да останат в Германия.

 

Някои социалдемократи настояват за по-мек подход, но консерваторите искат да представят по-твърд курс по имиграционните въпроси, за да не загубят повече гласове за сметка на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която за първи път влезе в парламента след изборите през септември.

Преговорите за събирането на бежанските семейства бяха преустановени снощи без споразумение, но заместник-лидерът на социалдемократите Малу Драйер каза, че преговарящите страни са в "последните етапи" на постигане на договореност. Тя заяви за радио "Дойчландфунк", че сред преговарящите има воля "наистина да бъде постигнато споразумение днес".


По думите ѝ преговарящите страни имат неуредени различия и по въпросите за здравното осигуряване и заетостта. "Но и по тях не сме на километри от решение", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?