Преговарящите в Германия се споразумяха за събиране на разделени бежански семейства

Лидерите на консерваторите и социал-демократите Ангела Меркел и Мартин Шулц

Консервативният блок на германската канцлерка Ангела Меркел и германските социалдемократи (ГСДП) се споразумяха по въпроса за събиране на разделените бежански семейства, с което преодоляха ключово препятствие към сформирането на коалиционно правителство в страната, предаде ДПА във вторник.

Събирането на семейства на бежанци, които желаят да доведат своите близки в Германия, ще бъде замразено до 31 юли, след което броят ще бъде ограничен до 1000 души на месец, съобщиха за ДПА източници от преговарящите екипи на партиите. Може да има някои изключения от този таван при изключително тежки семейни случаи, отбелязаха те.

Християндемократите (ХДС) на Меркел, тяхната сестринска баварска партия (ХСС) и ГСДП вече имаха споразумение за въвеждане на месечен лимит за събиране на семейства в проекта за коалиционно споразумение, постигнат в началото на този месец.

Дебатът обаче бе отново открит след започването на формални коалиционни преговори, 4 месеца след парламентарните избори през септември, резултатите от които не позволиха съставяне на коалиция в традиционните рамки. Левоцентристката ГСДП преди защитаваше правото за събиране на семействата на всички бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа