Преговори в Брюксел за "стабилизиращ" фонд

Преговори в Брюксел за "стабилизиращ" фонд

В Брюксел започнаха кризисните преговори между финансовите министри на 27-те страни-членки на ЕС, часове преди изтичането на крайния срок, поставен от лидерите на еврозоната за издигането на предпазна стена за общата валута преди да отварят пазарите в Азия, предаде АФП в неделя.

В петък лидерите на 16-те страни от еврозоната се споразумяха да вземат всички необходими стъпки, за да защитят еврото, както и да ускорят съкращенията на бюджетните разходи и намаляването на дефицита си

След плановете е учредяване на общи фондове за подпомагане на изпадналите в затруднения членове, засегнати от кризата с дълга на Гърция.

Според европейски и британски източници, първият такъв елемент е създаването на фонд на стойност 60-70 млрд. евро, в който в идеалния вариант да участват всичките 27 страни-членки. Това ще разшири съществуващия инструмент на стойност 50 млрд. евро за страните извън еврозоната, който вече бе използван в подкрепа на Румъния, Унгария, Латвия и ще го направи достъпен за държавите от еврогрупата.

Не е ясно обаче дали ще се постигне споразумение, тъй като по-рано през деня Великобритания, която не е част от Еврозоната, се противопостави на идеята. Швеция, която също работи със собствената си валута, обаче може да подкрепи намерението за стабилизиращия фонд.

Сред другите предложения да мерки е използването на бюджетни средства на ЕС за подсигуряване заемите на националните правителства. Идеята е кредитите да са с по-ниски лихвени равнища от пазарно определените, които в случая с Гърция надвишиха 12%. Британският финансов министър Алистър Дарлинг заяви, че страната му няма да подкрепи предложението за участие в този елемент на държави, които не използват еврото.

Третият елемент, който се обсъжда според дипломати, е възможността Европейската централна банка да купува държавните бонове, или дълга, на страните от еврозоната. „Жестът” от страна на ЕЦБ обаче се определя от някои анализатори като „ядрена” алтернатива.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят