Преговори за 3 млрд. куб. м азерски газ за хъба "Балкан"

Поръчка за 2 млн. евро за предпроектното проучване на газовия център тръгва скоро

Теменужка Петкова по време на конференцията

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" преговаря с азерската компания СОКАР за осигуряване на годишни доставки от 3 млрд. куб. м природен газ за бъдещия газов хъб край Варна. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред журналисти след участието си в годишната конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции", провела се в четвъртък в София.

По-рано през деня, на същия форум, енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че скоро се очаква "Булгартрансгаз" да обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да извърши предпроектното проучване за смисъла от изграждането на газоразпределителния център "Балкан", да анализира газовите пазари в региона и възможните източници и маршрути за захранване на газоразпределителния център.

Станков обясни, че преговорите за азерски газ за хъба са в много начален етап и става въпрос за бъдещо разпределяне на свободни количества газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ", което се разработва от държавната СОКАР, британската БиПи, турската БОТАШ и др.

Към този момент добивът от находището е договорен - общо 16 млрд. куб. метра, които ще бъдат доставяни по Южния газов коридор в Европа. 6 млрд. куб. метра са за Турция, а останалите ще минат през Трансадриатическия газопровод (TAP) през територията на Гърция към Европа. От капацитета на "Шах Дениз ІІ" 1 млрд. куб. м е за българския държавен доставчик "Булгаргаз", който трябва да започне да го получава по гръцката газова връзка след 2019 г.
 
Строежът на този интерконектор, който също се очаква да приключи до 2020 г., се смята от правителството за изключително важен е важен и за развитието на газовия хъб "Балкан". Очаква се изграждането на дългата 183 км тръба с капацитет от 3 млрд. куб. м годишно да започне през третото тримесечие на 2018 г. като има опция за увеличаването на мощността ѝ на 5 млрд. куб. м, както и разработка за достигане на 10 млрд. куб. м при реализация на хъба и наличие на пазарен интерес за транзит на такива обеми през българска територия.

Газовата връзка с Гърция е необходимо условие за осъществяването на газовия хъб "Балкан", но нито тя, нито останалите интерконектори са достатъчно условие за неговата реализация, коментира Жечо Станков. Той допълни, че за проекта са важни още плановете за разширението на газовото хранилище в Чирен, за което в момента се извършва 72-часова проба на втория сондаж и скоро ще бъде въведен в експлоатация.

Дали планираният от премиера Бойко Борисов газов хъб ще е рентабилен трябва да каже предпроектно проучване, за което скоро ще се обяви обществена поръчка. Нейната стойност е близо 2 млн. евро. Половината от сумата – 920 хил. евро, вече бе предоставена от Европейската комисия. Останалите средства трябва да осигури държавният газов оператор, който в момента подготвя документацията на поръчката и критериите, на които трябва ад отговарят кандидатите да извършат проучването.

С оглед последното развитието на газовите проекти в региона, в рамките на това предпроектно проучване ще се разгледа и възможността природен газ да постъпва на входна точка Турция и да преминава през изходна точка Сърбия, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на инфраструктурния форум.

Зад думите ѝ се крие интеграция и на проекта за строеж на газопровода "Турски поток" на европейска територия. Според плановете на "Газпром" този маршрут ще замени от 2020 г. сегашното треса за доставки на руски газ у нас през Украйна и Румъния по Трансбалканския газопровод. Отделно Москва съобщи, че преговаря с България за втората тръба на "Турски поток" като от наша страна се смята, че това ще е трасе по дъното на Черно море до Варна за захранване на планирания там хъб. Не е изключено обаче "Газпром" да се опитва да осигури втора тръба до българо-турската граница в направление към Сърбия.

За българското правителство е от изключително значение да се запази стратегическата роля на България и тя да се превърне в транзитен център за Европа, обяви по време на конференцията Теменужка Петкова.

Тя посочи, че наличието на добре поддържана и надеждна 2 765 км. национална и транзитна газова мрежа е убедило Главна дирекция "Енергетика" на ЕК да се разработи съвместно концепцията за изграждане на газоразпределителния център край Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?