Преговори за международен консорциум за АЕЦ "Белене"

Преговори за международен консорциум за АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов и руският министър на промишлеността и търговия Денис Мантуров обявиха в сряда, че се водят преговори за създаване на международен консорциум между кандидатиралите се за стратегически инвеститори с проекта за дострояване на АЕЦ "Белене". Двамата се срещнаха в София след проведеното предишните два дни край Варна заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете държави

"Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона“, казал премиерът Бойко Борисов на срещата си с Мантуров, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

По късно пред журналисти премиерът припомни, че България е заплатила реакторите за АЕЦ "Белене“ и отбеляза, че за страната ни е важно процедурите около проекта да са прозрачни, ясни и точни.

Седем са подадените заявки за стратегически инвеститор в ядрения проект. Сред стабилните кандидати са руската държавна корпорация "Росатом" чрез дъщерното си дружество "Атоменергопром", Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация и Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC). Другите са германската компания "Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство"; консорциум "Атомна електроцентрала Белене 2019" между чешката "Витковице" и българската компания "Груп Интернешънъл"; консорциум "АЕЦ Белене България" с фирми на енергийния бизнесмен Христо Ковачки, както и козлодуйската консултантска компания "ИПК и УП", чийто собственик е украинецът Петро Безпалчук.

Още преди подаването на заявленията се говореше, че тримата основни кандидати от Русия, Китай и Корея вероятно ще се обединят, а от "Росатом" обявиха, че точно международен консорциум е начинът за реализацията на проекта.

Сега Мантуров заяви пред журналисти в Министерския съвет, че Русия би участвала в консорциум за изграждането на АЕЦ "Белене“.

Ние разчитаме на участие и сме подали документи в процедурата за изграждане на атомната централа „Белене“. Смятаме, че оптималният вариант е тя да се изгради от международен консорциум“, каза руският министър.

В момента се работи активно за създаването на консорциум, заяви на свой ред Борисов. По думите му българската страна ще се постарае максимално бързо да направи преговорите с всички потенциални стратегически инвеститори за проекта. "Виждам огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект", каза българският премиер.

В момента между България и Русия има изключително прагматични, точни, коректни и много делови отношения. Те са взаимноизгодни и равноправни за всяка една от страните, каза още Борисов, след като с Мантуров присъстваха на подписването на договора за строежа на трасето на "Турски поток" през българска територия. Негов изпълнител ще е саудитският консорциум "Аркад".

Бойко Борисов добави, че е оптимист за проекта АЕЦ "Белене". Той благодари на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че е успяла да договори и удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". По думите му това ще даде време на България да замени ядрените си 2000 мегавата мощности с нови в една нова централа.

В сферата на туризма се работи за пускането на ферибот между Бургас и Новоросийск, добави Борисов. Мантуров пък каза, че Русия има интерес да разшири сътрудничеството с България във фармацевтичната промишленост.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес