След протест на железничарите

Преговори за оздравяване на влаковата куриерска служба тръгват в понеделник

БДЖ и компанията за куриерски доставки с влак - “Парселс деливъри”, ще мислят на среща в понеделник мерки за оздравяване на фирмата, в която втори месец няма заплати. Във вторник на протест пред транспортното министерство излязоха част от 180-те служители на “Парселс деливъри”, подкрепени от техни колеги в железницата, недоволни от управлението на компаниите в системата. Пред ведомството на Ивайло Московски се събраха около стотина души, въпреки заявката на синдикатите, че демонстрацията ще събере пет пъти повече хора.

 

Миналата година БДЖ основа съвместна компания с “Тип топ куриер” - “Парселс деливъри”, и прехвърли към нея 180 служители. Тя пое куриерските услуги на железницата, а мярката беше част от плана за оздравяване на БДЖ. Холдингът се ангажира да осигурява всеки ден по 16 фургона, с които “Парселс деливъри” да изпълнява поръчките си.

 

От няколко месеца обаче БДЖ предоставя не повече от 6 фургона на ден с обяснението, че останалите се нуждаят от ремонт. Така компанията не успява да изпълни поръчките си и преди два месеца спира да дава заплати и да плаща осигуровки на служителите си. В дружеството упорито се говори, че съкращения на персонала са неизбежни.

 

С представители на “Парселс Деливери” във вторник се е срещнал зам.-министър Камен Кичев. “Зам.-министърът заяви, че ще направи всичко възможно за решаване на въпросите. Имаме обещание, че БДЖ до края на другия месец ще ремонтира четири фургона, с което ще се осигури що годе нормалното функциониране на фирмата”, посочи каза Анатоли Атанасов от куриерската служба. Ще стане възможно изплащането на заплатите като всеки лев, който се получи във фирмата, ще бъде даван за покриване на заплатите и осигуровките. Ще тръгнат преговори и с други институции, които да осигурят товарите, с които да работим и да получаваме средства, допълни Атанасов.

 

Служителите на железницата, включили се в протеста във вторник, поискаха министър Московски да се извини за изказването си, че всички служители на БДЖ, заловени за кражби на гориво, са членове на синдикати.

 

Не приемаме това, което се случва с нас, в тази железница няма компетентно ръководство, всичко, което се прави е против железницата, заяви председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Малко след това си изказване той поведе събралите се протестиращи за скандиране "Оставка".

 

Според Бунев за последните 3 години над 6000 железничари са загубили работните си места. "Имаме обещано светло бъдеще през 2015 г., приветстваме хубавите неща, но какво ще правим до 2015 г. Ще бъдем изхвърлени на улицата, ще бъдем безработни. Трябва да си защитаваме работните места", допълни той. Бунев призова служителите на БДЖ да не спират да се борят за правото си на работа и за получаването на дължимите им възнаграждения.

 

В началото на протеста представители на синдикатите успяха да засекат напускащия министерството на транспорта министър Ивайло Московски и лично пред него да представят исканията си. Сред първите повдигнати теми бе тази за картите за пътуване, които според железничарите са прибрани от началниците и служителите са принудени да заплащат пътуването с железниците. В отговор Московски заяви, че всички пътувания на работниците се осребряват, както и че всички поети от него ангажименти ще бъдат изпълнени.

 

Министърът обеща да няма и съкращения до края на годините, на което представителите на синдикатите отговориха с "министърът говори едно, Йордан Недев и Владимир Владимиров (ръководството на “Холдинг БДЖ”) съвсем друго".

 

По повод собственото си изказване за кражбите в железницата Московски заяви, че службите трябва да преценят кои са крадците, но от синдикатите и с една декларация не са излезли по въпроса. Не мога да разбера исканията на синдикатите, те се формулират на хаотични емоционални желания от тях, допълни министърът. Според него няма как държавата да плаща и да финансира активите на частна структура, в БДЖ може да се финансира частта, в която страната има дял, стига да има възможност.

Споделяне

Още от България